Οι γερμανικές αρχές εξέδωσαν ένα ενημερωτικό σημείωμα στους καταναλωτές, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία υπολειμμάτων Ethephon σε επιτραπέζια σταφύλια που εισάγονται από τη Νότια Αφρική μέσω Ολλανδίας.

Μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου από την ίδια την εισαγωγική εταιρεία, διαπιστώθηκε ότι τα σταφύλια είχαν υπολείμματα Ethephon σε αναλογία 2,2 mg/kg – ppm, που είναι το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) 1 mg./ kg-ppm, υποδεικνύοντας επίσης ότι η υπολογισμένη χρήση του ARfD είναι 288 τοις εκατό.

Το ενημερωτικό σημείωμα προς τους καταναλωτές εκδόθηκε όταν εκτιμάται ότι τα σταφύλια δεν βρίσκονται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ μετά την αγορά τους, για να προειδοποιήσει για την παρουσία του φυτοφαρμάκου πριν τα καταναλώσουν.

Featured Image

Το RASFF έχει περιγράψει την παρουσία του φυτοφαρμάκου στα σταφύλια της Νότιας Αφρικής ως σοβαρή.

Το Ethephon είναι φυτορυθμιστής με συστημικές ιδιότητες, που δρα στην ωρίμανση και στο χρωματισμό του καρπού, διεισδύοντας γρήγορα μέσα από τα φύλλα. Μόλις μπει στο φυτό μετατρέπεται σε χλωριούχο, φωσφορικό και αιθυλένιο. Αυτό το τελευταίο στοιχείο διεγείρει τη σύνθεση φαινολών και λιγνινών, η οποία ενθαρρύνει τον χρωματισμό και την ωρίμανση του καρπού.

Αυτό το φυτοφάρμακο μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο, στομαχόπονο, ναυτία και έμετο και μπορεί να επιδεινώσει προϋπάρχουσες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.

Featured Image