Παράσταση διαμαρτυρίας με αφορμή την όλη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν λόγω της κυβερνητικής αδιαφορίας για τον πρωτογενή τομέα, πραγματοποίησαν μέλη της ΟΑΣΗ χθες το πρωί στα γραφεία του Οργανισμού στον Πύργο.

Τα συγκεντρωμένα μέλη της ΟΑΣΗ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υπάρχουσα κατάσταση με πανό και συνθήματα, ενώ κατέθεσαν και σχετικό ψήφισμα που συμπεριλαμβάνει όλα τα αιτήματά τους για τα οποία ζητούν λύσεις από την κυβέρνηση.

Το ψήφισμα

Μάλιστα, μέσω του ψηφίσματος που κατέθεσαν διεκδικούν να μην υπάρχει καμιά περικοπή στις επιδοτήσεις, να υπάρχουν εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, να γίνεται καταγραφή και άμεση αποζημίωση για τις καταστροφές που έχουν «μαύρη» κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ελαιοπαραγωγών στο 100% των ζημιών που υπέστησαν από το φαινόμενο της «ακαρπίας» και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, να γίνεται άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών και των κτηνοτρόφων, μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων, άλλων πρώτων υλών κ.α. και τέλος άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας και άμεση καταβολή αποζημιώσεων και στο 100% των πυρόπληκτων περιοχών.

«Να μην πετούν τη μπάλα σε εμάς»

Για τις ενισχύσεις που δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι οποίες είναι σημαντικά μειωμένες –κοντά στο 50%– τη φετινή χρονιά, ήταν το πρώτο πράγμα στο οποίο αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης, προσθέτοντας πως γνωρίζει καλά να μεταφέρει τις ευθύνες αλλού και ουσιαστικά να «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», έχοντας μάθει άριστα αυτό από τη θητεία του ως Υπουργός Αθλητισμού. Θεωρεί ως μοναδικό υπαίτιο για την κατάσταση που βιώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ όλες τις κυβερνήσεις που ήταν και αυτές που διόριζαν τις διοικήσεις και υπογράμμισε πως δεν τους αφορά τίποτα παραπάνω από τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις που θα πρέπει να δίνονται κανονικά στους αγρότες.

Παράλληλα, έκανε ευθεία επίθεση σε όσους μπορεί να κάνουν πως νοιάζονται για τον αγρότη αλλά ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ, της οποίας στρατηγικός στόχος είναι να βοηθήσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Σε ότι αφορά την επιτήρηση στην οποία βρίσκεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο κ. Βομπίρης επεσήμανε κλείνοντας πως πρόκειται για λάθος των κυβερνήσεων, πως θα πρέπει μόνοι τους να βρουν λύση και πως ο αγρότης δε φταίει σε τίποτα αλλά θα επηρεαστεί περισσότερο από όλους. «Να μην πετούν τη μπάλα σε εμάς. Δεν ευθυνόμαστε για τη σημερινή κατάσταση του οργανισμού», κατέληξε.

Featured Image

«Θα πρέπει να αφυπνιστεί ο κόσμος»

Ο αντιπρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος επικεντρώθηκε στο στόχο της χθεσινής τους παράστασης διαμαρτυρίας, που δεν είναι άλλος από το να δείξουν –όπως προσπάθησαν και με τις κινητοποιήσεις– πόσο αντιλαϊκή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποια είναι τα αρνητικά αποτελέσματα της ΚΑΠ σε Έλληνες και Ευρωπαίους αγρότες. Πρόσθεσε δε πως η Ε.Ε. για να μετριάσει τις αντιδράσεις των αγροτών, έκανε κάποιες μικροπαραχωρήσεις και ιδιαίτερα στην Ελλάδα θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση, γεγονός που αναμένεται να φέρει «νέα χαράτσια» και «περικοπές» στο ζήτημα των επιδοτήσεων.

Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση και πως πρόκειται πλέον για ζήτημα ύπαρξης της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα, ενώ άφησε αιχμές πως δεν υπάρχουν λεφτά για ενίσχυση των αγροτών αλλά για τη χρηματοδότηση των δυο πολέμων κοντά στη χώρα μας υπάρχουν. Κλείνοντας, έστειλε μήνυμα πως μόνο μέσω αγώνων έχουν κατακτηθεί έστω μικρές υποχωρήσεις από τις κυβερνήσεις και πως θα πρέπει να αφυπνιστεί ο κόσμος.

«Τον καταναλωτή και τον παραγωγό τον ληστεύουν»

Από την πλευρά του, το μέλος της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος επικεντρώθηκε στο λόγο της παράστασης διαμαρτυρίας, που δεν είναι άλλος από τις περικοπές που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα οι κυβερνώντες σε ενισχύσεις προκειμένου να ωφεληθεί μια «χούφτα μεγαλοεπιχειρηματιών» και να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι αγρότες. «Δε θα το επιτρέψουμε όλο αυτό και το αποδείξαμε και με τις κινητοποιήσεις μας το προηγούμενο διάστημα. Είμαστε οι μοναδικοί που μπορούμε να δώσουμε φθηνά και υγιεινά προϊόντα στο λαό. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι και τον καταναλωτή και τον παραγωγό τον ληστεύουν οι ίδιοι και τα αρπακτικά», είπε κλείνοντας.

Πηγή: patrisnews.com

Featured Image