Άμεση στήριξη προς τους παραγωγούς σύκων της Βόρειας Εύβοιας ζήτησε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Στ. Ελλάδας Δημήτρης Βουρδάνος, με επιστολή του προς τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης κ. Τριαντόπουλο και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, καθώς, όπως επισημαίνεται, ο κλάδος τους έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.

Ειδικότερα, στην επιστολή επαναφέρεται το αίτημα της αποζημίωσης 15 συκοπαραγωγών της Β. Εύβοιας, και συγκεκριμένα του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, οι οποίοι την περίοδο που εκδηλώθηκαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias», υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην παραγωγή που είχαν στα ξηραντήρια (λιάστρες), οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (άρθρο 6 § Α εδάφιο 7 Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής)< σύμφωνα με το in.gr.

Featured Image

«Το ανώτερο πρόβλημα είναι αδιαμφισβήτητα ένα γεγονός καταγεγραμμένο και από τους αρμόδιους ελεγκτές-εκτιμητές των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, τέσσερις (4) παραγωγοί από τον συνολικό αριθμό των δέκα πέντε (15) πληγέντων, έπαθαν ολική καταστροφή, αφού ο μεγάλος όγκος νερού της βροχής παρέσυρε μαζικά τις ίδιες τις λιάστρες, και φυσικά όλη την υπάρχουσα παραγωγή πάνω σε αυτές», σημειώνεται, εξηγώντας ότι «οι συγκεκριμένες ζημιές δυστυχώς δεν καλύπτονται-αποζημιώνονται από το ασφαλιστικό και νομοθετικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα ένα οκτάμηνο μετά, σήμερα δηλαδή, να βρίσκονται σε απόγνωση και σε αδυναμία συνέχισης των καλλιεργειών τους».

«Είναι επιτακτική ανάγκη να τύχουν της σχετικής ενίσχυσης από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία πλην ΕΛΓΑ, για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να παράγουν τα εξαιρετικής ποιότητας «Σύκα Ταξιάρχη Βόρειας Εύβοιας», που αποτελούν ΠΟΠ προϊόν της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αλλά και μοναδικό εισόδημα πολλών συκοπαραγωγών συμπολιτών μας», επισημαίνεται στην επιστολή.

Featured Image