Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΚ) πρότεινε αυτή την Πέμπτη να χαλαρώσει ορισμένες από τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) με τις οποίες πρέπει να συμμορφώνονται οι γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, για να ανακουφίσει το διοικητικό βάρος που πρέπει να φέρουν, σε μια νέα εκδήλωση αλληλεγγύης με τον τομέα που επιδιώκει να κατευνάσει τις κινητοποιήσεις που έχουν προκύψει μόλις τέσσερις μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Έτσι, η Επιτροπή υλοποίησε όσα είχε ήδη προωθήσει η πρόεδρος της κοινοτικής εκτελεστικής εξουσίας, Ursula von der Leyen, η οποία στις αρχές Φεβρουαρίου είπε ότι θα συνεργαστεί με την προεδρία του Συμβουλίου, η οποία αντιστοιχεί αυτό το εξάμηνο στο Βέλγιο, για τη μείωση γραφειοκρατική πίεση στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.

Αυτό το έγγραφο, το οποίο θα συζητηθεί με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της συνεδρίασης των Υπουργών Γεωργίας τη Δευτέρα, απαριθμεί μια σειρά βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δράσεων που μπορούν να ληφθούν για την επίτευξη απλούστευσης και οι οποίες θα χρησιμεύσουν ως βάση για συζητήσεις και κοινές δράση με τις χώρες της ΕΕ.

Για να λάβουν τη στήριξη της ΚΓΠ την οποία δικαιούνται, οι αγρότες πρέπει να σέβονται ένα ενισχυμένο σύνολο εννέα ευεργετικών προτύπων για το περιβάλλον και το κλίμα, γνωστά ως «BCAM», μια αρχή πολλαπλής συμμόρφωσης που ισχύει για περίπου το 90% της γεωργικής έκτασης που χρησιμοποιείται στην ΕΕ και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενσωμάτωση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Στην πρότασή της αυτήν την Πέμπτη, η Επιτροπή προτείνει την απλούστευση ορισμένων από τις απαιτήσεις υπό όρους αυτών των κανόνων, αναγνωρίζοντας ότι η εφαρμογή τους ήταν «δύσκολη» και έχει αποδειχθεί δύσκολη η εφαρμογή τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η Επιτροπή έχει ήδη ενεργήσει χορηγώντας μερική εξαίρεση από τους κανόνες για την αγρανάπαυση, το λεγόμενο «BCAM 8», για το 2024 και τώρα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αλλαγής του «BCAM 1», το οποίο απαιτεί να διατηρούνται σταθερές οι περιοχές μόνιμων βοσκοτόπων σε ΕΕ από το έτος αναφοράς 2018.

Το σχέδιο είναι να τροποποιηθούν αυτοί οι κανόνες πριν από τα μέσα Μαρτίου για να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη οι διαρθρωτικές αλλαγές που προκαλούνται από τον αναπροσανατολισμό της αγοράς και τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, γεγονός που θα διασφαλίσει ότι οι αγρότες δεν θα τιμωρηθούν στην εργασία τους και θα συμβάλουν στη μείωση των φορτίων. λιγότερες επιφάνειες θα πρέπει να μετατραπούν σε μόνιμους βοσκότοπους.

Featured Image

Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες προτείνουν την απλούστευση της μεθοδολογίας ορισμένων ελέγχων, με στόχο τη μείωση του αριθμού των επισκέψεων στις εκμεταλλεύσεις από τις εθνικές διοικήσεις έως και 50%, ένα μέτρο που ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα των κρατών μελών. στον εξορθολογισμό και την αποσαφήνιση του τρόπου αξιολόγησης της ποιότητας του συστήματος επιφανειακής παρακολούθησης.

Το τρίτο από τα προτεινόμενα μέτρα συνίσταται στη διευκρίνιση της χρήσης της έννοιας της ανωτέρας βίας και των εξαιρετικών περιστάσεων, ένας νομικός όρος που επιτρέπει στους αγρότες που δεν μπορούν να συμμορφωθούν με όλες τις απαιτήσεις της ΚΓΠ τους να αποφύγουν κυρώσεις λόγω έκτακτων και απρόβλεπτων γεγονότων που δεν ελέγχουν. όπως σε περιπτώσεις έντονης ξηρασίας ή πλημμύρας.

Άλλα μέτρα

Το έγγραφο της κοινοτικής εκτελεστικής εξουσίας αναφέρει επίσης άλλα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη γραφειοκρατική επιβάρυνση των αγροτών, ιδιαίτερα των μικρότερων, και τα οποία περιλαμβάνουν τη δυνατότητα πρότασης αλλαγών για το σκοπό αυτό στους βασικούς κανονισμούς της ΚΓΠ που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Συμβούλιο το 2021.

Μία από τις πρόσθετες δυνατότητες που περιγράφονται στην πρόταση είναι να εξαιρεθούν μικρές εκμεταλλεύσεις έκτασης μικρότερης των 10 εκταρίων από ελέγχους που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης (BCAM), γεγονός που θα απλοποιούσε σημαντικά την καθημερινή εργασία των μικρών αγροτών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 65% των Οι δικαιούχοι της ΚΓΠ, διατηρώντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες, καθώς αυτές καλύπτουν μόνο το 9,6% των περιοχών που λαμβάνουν ενίσχυση της ΚΓΠ.

Επιπλέον, εάν οι βασικοί κανονισμοί τροποποιούνταν μεσοπρόθεσμα, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το «BCAM» για την αγρανάπαυση, την αμειψισπορά και την κατοχή γης, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση των γεωργών.

Featured Image