Διευκρινιστική εγκύκλιο που απαντά σε ερωτήματα εμπόρων, μεταποιητών και παραγωγών, μετά από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της Ψηφιακής Υπηρεσίας για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων εξέδωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου. Βασικό στοιχείο είναι η πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου έως τις 15 Ιουνίου 2019, κατά την οποία δεν θα υπάρχουν κυρώσεις. Επιπλέον, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται σχετικά με την εφαρμογή της ΚΥΑ υπ’αριθ. 80/26402/8.2.2019 (ΦΕΚ 453, Β’, 15.2.2019), τα εξής:

Featured Image

  • Στην εφαρμογή για τη διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων που λειτουργεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καταχωρούνται στοιχεία τιμολογίων που έχουν εκδοθεί από τις 15.2.2019 και μετά.
  • Στοιχεία τιμολογίων καταχωρούν όλοι οι παραγωγοί που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ). Ειδικότερα οι αγρότες ειδικού καθεστώτος οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ και να αναρτούν τα στοιχεία από τα τιμολόγια αγοράς που τους αφορούν.
  • Καταχώριση στοιχείων τιμολογίων γίνεται και από αγροτικούς συνεταιρισμούς αλλά και από οργανώσεις παραγωγών, που διαθέτουν στην αγορά νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα των μελών τους.
  • Στην εφαρμογή μπορούν να αναρτώνται στοιχεία από κάθε είδους τιμολόγια, παραστατικά εκκαθάρισης καθώς και στοιχεία των παραστατικών που καθορίζουν την τελική αξία των συναλλαγών.
  • Οι έμποροι, αν δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών (ΕΜΕΑΠΕΕ) οφείλουν να εγγραφούν στο εν λόγω μητρώο. Επιπλέον η βεβαίωση εγγραφής τους στο ΕΜΕΑΠΕΕ πρέπει να είναι σε ισχύ. Ειδάλλως, δεν μπορούν να εισέρθουν στην εφαρμογή και να ενημερωθούν αλλά και να αντιδράσουν για τα αναρτημένα τιμολόγια που τους αφορούν.
  • Τα νωπά και ευαλλοίωτα αγροτικά προϊόντα περιγράφονται στο Παράρτημα Ι του ν. 4492/2017. Διευκρινίζεται ότι στο εν λόγω Παράρτημα δεν ανήκουν ξερά σύκα, ξερά φασόλια κλπ., ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα μακράς διαρκείας, κρεατοσκευάσματα οπώς σουβλάκια, ρολλά κλπ.
  • Οι παραγωγοί/μεταποιητές δηλώνουν στην εφαρμογή τα ανεξόφλητα τιμολόγια. Αν ένα τιμολόγιο δεν δηλωθεί ως ανεξόφλητο, θεωρείται ότι έχει εξοφληθεί εμπρόθεσμα.
  • Στην περίπτωση που ένα τιμολόγιο έχει δηλωθεί ως ανεξόφλητο μετά τις 60 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας έκδοσής του, αλλά διαπιστωθεί κατόπιν ότι είχε πληρωθεί εμπρόθεσμα και υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση του παραγωγού για τεχνικούς λόγους, μπορεί ο παραγωγός/μεταποιητής να το δηλώσει ως εξοφλημένο, αναρτώντας τα σχετικά παραστατικά πληρωμής.
  • Στους ισχυρισμούς για το ανεξόφλητο, μπορούν να αναρτηθούν ως αποδεικτικά μέσα πιστωτικά ή εκπτωτικά τιμολόγια ή οποιοδήποτε άλλο οικονομικό στοιχείο καθορίζει την τελική αξία της συναλλαγής.
  • Κάθε είδους κύρωση του ν. 4492/2017 αναστέλλεται μέχρι την 15/6/2019, προκειμένου να ολοκληρωθούν στοχευμένες τεχνικές βελτιώσεις της εφαρμογής και να αντιμετωπιστούν τυχόν καθυστερήσεις στην εμπρόθεσμη ανάρτηση των τιμολογίων. Για το διάστημα αυτό η λειτουργία της εφαρμογής θα γίνεται χωρίς κυρώσεις, ακόμα και στην περίπτωση που η εφαρμογή εμφανίζει το μήνυμα για την επιβολή του σχετικού προστίμου.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι ήδη προετοιμάζεται από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΥπΑΑΤ web service για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας καταχώρισης στοιχείων των τιμολογίων στην εφαρμογή.