Η πρόταση που εγκρίθηκε την Πέμπτη 16 Μαΐου, αναφέρεται στον συναγερμό υγείας που ενεργοποιήθηκε πριν από δύο μήνες περίπου όταν και εντοπίστηκαν αποστολές φράουλας, που είχαν μολυνθεί από ηπατίτιδα Α στα ισπανικά σύνορα.

Η πρωτοβουλία είχε 18 ψήφους υπέρ, αυτές του PP (έχει 17 σε αυτή την κοινοβουλευτική επιτροπή) συν μία από το PNV, με μία αποχή και 9 ψήφους κατά, συμπεριλαμβανομένων των γερουσιαστών του PSOE.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης πέντε άλλες προτάσεις, άλλες δύο που παρουσιάστηκαν από το PP, άλλες δύο από το PSOE και μία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Συνομοσπονδιακής Αριστεράς και όλες έχουν εγκριθεί.

Η πρόταση για την παρουσία παθογόνων μικροοργανισμών του ιού της ηπατίτιδας Α στις φράουλες προτρέπει την κυβέρνηση να ενισχύσει τους ελέγχους στα Συνοριακά Σημεία Επιθεώρησης (PIF) και την επιθεώρηση τροφίμων.

Επιπλέον, προτρέπει να αυξηθούν οι διοικητικές και χρηματικές κυρώσεις όσον αφορά την επανασήμανση των προϊόντων, ώστε να αποτραπεί η μεταβίβαση ως εγχώριων προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, το κείμενο ζητά επίσης από την κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει και να ενημερώσει τη φυτοϋγειονομική νομοθεσία.

Ο γερουσιαστής José Latorre πήρε τον λόγο εκ μέρους του PSOE, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας υγείας στην Ισπανία ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και επέκρινε ότι η πρόταση του PP είναι «αυτοπρόθεσμη» και κάνει τον καταναλωτή, κατά λάθος, να είναι ένα πρόβλημα με τις φράουλες.

Featured Image

Οι άλλες δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν από το PP καλούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για τη στήριξη των αροτραίων καλλιεργειών, αφενός, και να διευκολύνει τις έκτακτες άδειες για τη χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων, ειδικά για μια συγκεκριμένη καλλιέργεια και φυτοπαθογόνο παράγοντα, όταν το απαιτούν οι περιστάσεις.

Σχετικά με το τελευταίο, ο γερουσιαστής του Comprom’s Enric Xavier Morera επέκρινε ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενη πρόταση επειδή οι κανονισμοί ήδη επιτρέπουν την εξαιρετική χρήση ορισμένων φυτοϋγειονομικών προϊόντων όταν είναι απαραίτητο.

Οι δύο προτάσεις που υποβλήθηκαν από το PSOE παροτρύνουν την κυβέρνηση να προωθήσει και να ενθαρρύνει την ποικιλομορφία των σπόρων με επίσημη πιστοποίηση και να ενθαρρύνει την ποικιλομορφία των ιθαγενών ισπανικών φυλών ζώων.

Η τελευταία πρόταση, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση, παρουσιάστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Συνομοσπονδιακής Αριστεράς και καλεί την Κυβέρνηση να προτείνει εντός της ΕΕ την απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από χώρες που χρησιμοποιούν ενεργά συστατικά από απαγορευμένα φυτοϋγειονομικά προϊόντα.

Το κείμενο περιλαμβάνει επίσης αίτημα προς την εκτελεστική εξουσία να εργαστεί για την αλλαγή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε η ένδειξη της προέλευσης του ρυζιού να υπερισχύει στην επισήμανση και να παρακολουθεί τις εισαγωγές του εν λόγω προϊόντος.

Πηγή: valenciafruits

Featured Image