Η άνοιξη ξεκινά με καλά νέα για τους Ρουμάνους αγρότες: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης για τη Ρουμανία ύψους περίπου 164 εκατομμυρίων ευρώ (815,5 εκατομμύρια RON) για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα γεωργικής παραγωγής στο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής που εστάλη στη σύνταξη του AgroTV, το καθεστώς ενίσχυσης εγκρίθηκε την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, «βάσει της Προσωρινής Κρίσης και του Μεταβατικού Πλαισίου για τις Κρατικές Ενισχύσεις, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 9 Μαρτίου 2023 και τροποποιήθηκε τον Νοέμβριο. 20, 2023 , με σκοπό τη στήριξη μέτρων σε τομείς που είναι ουσιαστικοί για την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης και τη μείωση της εξάρτησης από τα καύσιμα».

Η ενίσχυση στο πλαίσιο του καθεστώτος θα είναι περιορισμένης αξίας και θα έχει τη μορφή επιδοτήσεων επιτοκίου για δάνεια . Το μέτρο θα είναι ανοιχτό σε παραγωγούς γεωργικών προϊόντων που κινδυνεύουν να χάσουν χρηματοοικονομική ρευστότητα λόγω των δυσκολιών στην αγροτική αγορά που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Featured Image

«Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του καθεστώτος της Ρουμανίας, η ενίσχυση (i) δεν θα υπερβαίνει τα 280.000 ευρώ ανά δικαιούχο και (ii) θα χορηγηθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου 2024. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση ενός σοβαρή διαταραχή της οικονομίας ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που ορίζονται στην Προσωρινή Κρίση και το Μεταβατικό Πλαίσιο. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις», αναφέρει επίσης η αναφερόμενη δήλωση.

Πηγή: agro-tv.ro

Featured Image