Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποίησαν στο Βόλο αγρότες από χωριά των δήμων Ζαγοράς Μουρεσίου και Ν. Πηλίου, και επέδωσαν τα αιτήματά τους στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, η οποία και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στον Περιφερειάρχη και την κεντρική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ έγινε σήμερα γνωστό ότι από Δευτέρα, έπειτα από εννέα μήνες θα ξεκινήσει η αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου στο δήμο Ζαγοράς Μουρεσίου, μετά τη συνάντηση της αντιπεριφερειάρχη με το δήμαρχο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη που ακόμη δεν έχουν λάβει, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει ακόμη χρήματα εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσε στις καλλιέργειές τους η χαλαζόπτωση στο τέλος Απριλίου 2024. Σήμερα, αφού έκαναν μία προσυγκέντρωση στον Περιφερειακό στις 11, έφθασαν κορνάροντας στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, ανήρτησαν πανό και μετέφεραν στην αντιπεριφερειάρχη Μαγνησιάς και Σποράδων τα αιτήματα τους.

Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας επισήμανε ότι περιμένουν οι αγρότες να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αποζημιώσεις από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από Ντάνιελ και Ελίας. «Να μπει μια προκαταβολή σε 15 μέρες. Οι παραγωγοί έχουν χάσει παραγωγή και για φέτος και την επόμενη χρονιά. Και αυτό ήλθε να προστεθεί σε ζημιές των δύο πλημμυρών του 2023, όπου χάθηκε μεγάλη παραγωγή. Ακόμη αναμένουμε αποζημιώσεις. Ζητήσαμε 1000 € ανά στρέμμα σε μήλο, κάστανα και κεράσια και πήραμε ελάχιστα. Οι συνάδελφοί μου είναι χωρίς εισόδημα». Επίσης ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Featured Image

Ο Κώστας Καρασταμάτης, μέλος της προσωρινής διοίκησης του αγροτικού συλλόγου Ξουριχτίου επισήμανε ότι θα πρέπει να τους επιτραπεί να κάνουν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ και για τα κάστανα, κάτι που δεν τους επιτρέπεται ενώ έκαναν για τα κεράσια και τα μήλα. Τόνισε ότι η ζημιά στα κάστανα είναι ολοκληρωτική από το χαλάζι στις 20 Απριλίου ενώ ακόμη δεν έχει πάει κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για καταγραφή. Η Αγλαϊα Μπέλου από τη Βυζίτσα, μέλος της προσωρινής επιτροπής αγροτών, τόνισε ότι οι δενδροκαλλιέργειες καταστράφηκαν στην περιοχή Βυζίτσας, Ξουριχτίου, Μηλεών, Πινακατών και ότι φέτος το πηλιορείτικο φυρίκι καταστράφηκε ολοσχερώς.

Η Κερασία Κράκαρη γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς υποστήριξε ότι «η κεντρική κυβέρνηση έχει ξεχάσει τη Ζαγορά με τους αγροτικούς δρόμους να είναι κατεστραμμένοι, η άρδευση και η ύδρευση κατεστραμμένες…». Επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε την Πολιτεία δίπλα μας και να μείνουμε στα χωριά μας και να καλλιεργούμε αλλά και να την αναπτύξουμε τουριστικά».

Αντιπροσωπεία των αγροτών συνάντησε την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και της έθεσαν τα αιτήματά τους, εκφράζοντας την αγωνία τους για την επιβίωσή τους, ενώ εκείνη δεσμεύτηκε ότι θα τα προωθήσει στον Περιφερειάρχη και την κεντρική κυβέρνηση. Επίσης τους ενημέρωσε ότι από Δευτέρα θα ξεκινήσει η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας όπως την ενημέρωσε ο δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου σε συνάντηση που είχε προηγηθεί.

Πηγή: ΕΡΤ

Featured Image