Ένα μυστηριώδες και “φονικό” διαστημικό αντικείμενο έπεσε από τον ουρανό και προσγειώθηκε στον χωράφι ενός ανυποψίαστου αγρότη στον Καναδά.

Ο Barry Sawchuk οδηγούσε στον χώρο μαζί με τον γιο του όταν είδαν μπροστά τους ένα κομμάτι μετάλλου με πλέγμα, με πλάτος 1.98 μέτρα και βάρος 40 κιλά. Ο πατέρας και ο γιος του “έλεγχαν τους αγρούς για να ξεκινήσει η σπορά” κοντά στην Ituna – μια μικρή πόλη στο Saskatchewan, του Καναδά – όταν εμφανίστηκε το διαστημικό σκουπίδι.

Η πρώτη σκέψη για το περίεργο αντικείμενο

Αρχικά σκέφτηκαν ότι το παράξενο καμένο κομμάτι με ίνες και μέταλλο ήταν σκουπίδια. Ο Barry είπε στον καναδικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CBC: «Αρχικά, νομίζαμε απλώς ότι ήταν σκουπίδια μέχρι να πλησιάσουμε». Αλλά έπειτα από πιο προσεκτική εξέταση, ο πατέρας είπε ότι ήξερε «αμέσως ότι ήταν διαστημικά σκουπίδια» και «όλοι τον κορόιδεψαν».

Ένας ειδικός αργότερα προειδοποίησε ότι το παράξενο αντικείμενο θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρο κατά την πτώση του από τον ουρανό. Ο Barry είπε ότι τα πολλαπλά στρώματα καμένων σύνθετων ινών και ιμάντων τον οδήγησαν να πιστέψει ότι ήταν διαστημικά σκουπίδια.

«Συναντήσαμε αυτό το αντικείμενο. Αρχικά πιστεύαμε ότι ήταν απλώς σκουπίδια», είπε. «Αλλά δεν είχα ιδέα. Δεν φτιάχνω διαστημόπλοια για να ζω. Κάνω αγροτική δουλειά»

Σκουπίδια από τον πύραυλο της SpaceX

Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων ξεκίνησε ανασκαφές για να βρει την πηγή των σκουπιδιών που εμφανίστηκαν κυριολεκτικά από το πουθενά. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το καμένο κομμάτι μετάλλου ανήκε σε πύραυλο της SpaceX του Έλον Μασκ.

Η Samantha Lawler από το Πανεπιστήμιο της Regina δήλωσε ότι παρόμοια αντικείμενα έχουν βρεθεί πρόσφατα στην Αυστραλία και τις ΗΠΑ – με ένα μάλιστα να σπάει την οροφή ενός σπιτιού στη Φλόριντα.

σκουπίδι διαστημικό

«Είναι πραγματικά θέμα τύχης. Αν αυτό είχε πέσει στο κέντρο της Regina ή της Νέας Υόρκης, θα μπορούσε πολύ εύκολα να είχε σκοτώσει κάποιον», είπε.

Featured Image

Ο κίνδυνος που υπάρχει

Η ειδικός πρόσθεσε ότι οι εκτοξεύσεις πυραύλων και οι επαν-εισόδοι τους στην ατμόσφαιρα έχουν γίνει πολύ πιο συχνές το 2024 – και ως εκ τούτου ο κίνδυνος θανάτων λόγω τέτοιων ατυχημάτων έχει αυξηθεί πολύ.

«Οι συνολικές επιπτώσεις όλων αυτών των δορυφόρων και όλων αυτών των επαν-εεισόδων πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά. Αυτό θα δοκιμαστεί στο πολύ εγγύς μέλλον. Είναι πραγματικά άσχημο πώς εξελίσσεται», πρόσθεσε.

Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη λίγο μετά την πτώση ενός άλλου αντικειμένου που πιστεύεται ότι προέρχεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) σε σπίτι της Φλόριντα.

Ο Alejandro Otero είπε ότι το κυλινδρικό αντικείμενο έπεσε διαπερνώντας δύο ορόφους του σπιτιού του και παραλίγο να χτυπήσει τον γιο του. Το κομμάτι των συντριμμιών πιστεύεται ότι προέρχεται από την τεράστια παλέτα εξοπλισμού EP-9 που αποσυνδέθηκε από τον ISS στις αρχές Μαρτίου.

Ο αστρονόμος Jonathan McDowell, ο οποίος παρακολούθησε κατά προσέγγιση την επαν-είσοδο των συντριμμιών στην ατμόσφαιρα, ανέφερε αρχικά ότι η παλέτα εξοπλισμού EP-9 επαν-εισήλθε στις 8 Μαρτίου στις 7:29 μ.μ. UTC πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού μεταξύ Κανκούν και Κούβας.

Ωστόσο, ο Otero ισχυρίζεται ότι οι εκτιμήσεις ήταν λανθασμένες, καθώς κατέγραψε τον ήχο της συντριβής σε κάμερες ασφαλείας Google Nest.

«Φαίνεται ότι ένα από αυτά τα κομμάτια παρέκκλινε από το Ft Myers και προσγειώθηκε στο σπίτι μου», έγραψε ο Otero σε tweet. «Διαπέρασε την οροφή και πέρασε μέσα από δύο ορόφους. Παραλίγο να χτυπήσει τον γιο μου»

Μετά την ανάλυση των ισχυρισμών, ο McDowell συμφώνησε ότι οι χρόνοι ταιριάζουν και ότι μπορεί να πρόκειται για «ένα κομμάτι από την επαν-είσοδο της παλέτας μπαταριών EP-9».

Πηγή: enikos.gr

Featured Image