Μόνο στην επαρχία της Βαλένθια, έχει γίνει ο κακός… χαμός.

Οι αναφορές για περιπτώσεις παγετού σε αμπελώνες και ελιές, κατά το δεύτερο εξάμηνο του Απριλίου στην περιοχή της Βαλένθια της Ισπανίας, αφορούν συνολικά σε 6.750 στρέμματα, που βρίσκονται στην επαρχία της Βαλένθια, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Agroseguro στο Agronews Comunitat Valenciana.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα έντονες τις νυχτερινές ώρες, καταγράφηκαν μεταξύ 18 και 24 Απριλίου και επηρέασαν διάφορες παραγωγικές περιοχές, λόγω της φαινολογικής κατάστασης του αμπελώνα, σε πλήρη βλάστηση και ιδιαίτερα ευαίσθητες στον παγετό:

Σε όλες τις περιοχές παραγωγής της Ισπανίας, η ζημιά είναι πολύ πιο σημαντική από ό,τι στην Κοινότητα της Βαλένθια και η αποζημίωση θα ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια ευρώ, με περίπου 56.525 εκτάρια ασφαλισμένα και με ζημιά, σύμφωνα με το agronewscomunitatvalenciana.

Featured Image

Στην Castilla y León, η απότομη πτώση της θερμοκρασίας σημειώθηκε στις 23 και 24 Συνολικά, οι αναφορές απώλειας που έλαβε η Agroseguro ανήλθαν συνολικά σε 23.798 εκτάρια, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στους αμπελώνες της Rueda και της Ribera del Duero, που βρίσκονται στις επαρχίες της Βαγιαδολίδ. 11.889 εκτάρια), το Μπούργκος (8.929 εκτάρια), η Σεγκόβια (1.113 εκτάρια) και η Σόρια (677 εκτάρια), αν και ο παγετός έχει προκαλέσει ζημιές σε οινοκαλλιέργειες σε όλες τις επαρχίες. Η εκτιμώμενη αποζημίωση θα ξεπεράσει με απόλυτη βεβαιότητα τα 20 εκατ. ευρώ.

Τις ίδιες ημερομηνίες, οι αμπελώνες της Castilla-La Mancha (17.533 εκτάρια και εκτιμώμενη ζημιά 10 εκατομμυρίων ευρώ) επηρεάστηκαν επίσης, κυρίως στην Κουένκα (11.023 εκτάρια, κυρίως στην περιοχή Manchuela) και στο Albacete (4.250 εκτάρια στις περιοχές). της Mancha, της Manchuela και της Almansa).

Στη Λα Ριόχα, ο παγετός προκάλεσε ζημιές στις 18 και 19 Απριλίου σε 5.479 εκτάρια της Ριόχα Άλτα και της Ριόχα Αλαβέσα, με εκτιμώμενη ζημιά άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόλοιπη πληγείσα περιοχή και η εκτιμώμενη αποζημίωση αντιστοιχεί σε αμπελώνες με πιο συγκεκριμένες ζημιές, όπως η Κοινότητα της Βαλένθια, η Καταλονία, η Χώρα των Βάσκων (Álava), η Ναβάρα, η Αραγονία και η Κοινότητα της Μαδρίτης. Τέλος, οι χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το δεύτερο εξάμηνο του Απριλίου προκάλεσαν απώλειες και σε άλλες ασφαλισμένες παραγωγές, όπως κηπευτικά ή οπωροφόρα δέντρα, αν και η εκτίμηση των αποζημιώσεων δεν θα είναι σημαντική.

Featured Image