Ελαφρές διορθώσεις στην ανοδική κατεύθυνση είχαν οι τιμές των συμβολαίων βασικών σιτηρών στις αγορές συναλλάγματος την περασμένη εβδομάδα.

Στο Σικάγο, η τιμή FOB του μαλακού σιταριού αυξήθηκε 7 $ στα 248 $/τόνο, η οποία στη Γαλλία πρόσθεσε 4 € σε 235 €/τόνο και στην Ουκρανία και τη Ρωσία οι τιμές αυξήθηκαν 3 και 5 $ αντίστοιχα σε επίπεδα 243 και 245 δολαρίων/τόνο, αναφέρει το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σόφιας.

Στην περίπτωση του καλαμποκιού σημειώνεται μείωση – στις ΗΠΑ η μείωση είναι κατά 6 δολάρια στα 215 δολάρια/τόνο, στη Γαλλία υπάρχει μικρή μεταβολή στα 225 ευρώ/τόνο. Πριν από δύο εβδομάδες, η Ρωσία έριξε δραματικά την τιμή και έκτοτε δεν έχει αλλάξει στα 228 $/τόνο.

Η ελαιοκράμβη στο Euronext, η οποία γνώρισε σημαντική αύξηση της τιμής και επακόλουθη κατάρρευση τους τελευταίους μήνες, έχει τώρα μια πιο επιλεκτική κίνηση συν 1,25 ευρώ σε 461,00 ευρώ/τόνο.

Featured Image

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σόφιας, οι τιμές πώλησης για το μαλακό σιτάρι για τις τελευταίες επτά ημέρες είναι από 490 BGN έως 591 BGN/τόνο , αλλά οι αγοραστές πληρώνουν 305 BGN/τόνο, παράδοση DAP. Ο αραβόσιτος προσφέρεται από 450 BGN έως 480 BGN/τόνο. Όλες οι τιμές είναι χωρίς ΦΠΑ.

Εν τω μεταξύ, προέκυψε ότι οι ειδικοί της Strategie Grains υποβαθμίζουν ξανά τις προβλέψεις τους για τις αποδόσεις σιταριού στην ΕΕ με βάση τα προκαταρκτικά δεδομένα συγκομιδής. Σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου, η πρόβλεψη για την παραγωγή μαλακού σίτου το οικονομικό έτος 2023/24 έχει μειωθεί από 126,2 σε 124,7 εκατ. τόνους.

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από agri.bg

Featured Image