Έμφαση στην ποιότητα και στη συλλογική αυτοργάνωση είναι το μήνυμα που στέλνει για τη φετινή χρονιά στην παραγωγή της σταφίδας ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας «Εύφορη Γη», Χρήστος Βαλιανάτος, προκειμένου να ανέβει σε αξιοπρεπή επίπεδα η τιμή.

Όπως αποκαλύπτει στην «Πρωινή», η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας κατάφερε για το 2022 με μεθοδικότητα και πλάνο να εξασφαλίσει τιμή πώλησης 1,25 ευρώ το κιλό για τους σταφιδοπαραγωγούς-μέλη της, με αγοραστή την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών.

«Πρόκειται για μια τιμή που δεν είναι προφανώς η ιδανική, αλλά σίγουρα είναι καλύτερη από τα 0,70€, διότι βγαίνουν τα έξοδα του παραγωγού. Αυτό το καταφέραμε χάρη στην οργάνωση των παραγωγών και στο ότι μας εμπιστεύτηκαν να προσπαθήσουμε για την καλύτερη τιμή», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος και υπογράμμισε τη σημασία της ποιότητας για τη φετινή σοδειά.

Featured Image

«Λόγω του περονόσπορου και του καύσωνα, η φετινή παραγωγή της σταφίδας φαίνεται πως θα είναι μικρότερη. Θέλω να τονίσω προς τους σταφιδοκαλλιεργητέ;ς να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα, διότι είναι βασικό κριτήριο για την καλή εμπορία του προϊόντος. Είναι πάντως σημαντικό να οργανωθούν σε ομάδες παραγωγών, διότι έτσι θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερες τιμές. Όταν πάει ο καθένας μόνος του, είναι πολύ πιο δύσκολο. Θέλουμε να τελειώνουμε με το 0,60 και 0,70 ευρώ, γιατί είναι τιμή που ταιριάζει στον κόπο των παραγωγών», δήλωσε στην Πρωινή.

Παράλληλα, ο κ. Βαλιανάτος επισήμανε πως όλοι οι πληγέντες αγρότες αναμένουν τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που προκάλεσε ο καύσωνας αλλά και οι βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών.

«Οι ζημιές στην ελιά, στα αμπέλια, στη σταφίδα, σε κηπευτικά, είναι σοβαρές και έχουν πλήξει το αγροτικό εισόδημα. Τα πορίσματα πρέπει να είναι δίκαια και να ανταποκρίνονται στις απώλειες. Ειδάλλως θα βγούμε στους δρόμους να διεκδικήσουμε το δίκιο μας», σημείωσε.

Featured Image