Την παραμονή της Expoliva , της κύριας διεθνούς έκθεσης για τον τομέα του ελαιολάδου που εγκαινιάζεται αύριο (10 Μαΐου) στο Jaén, στην Ανδαλουσία , υπάρχει μια δυνατή κραυγή συναγερμού για τη συνεχιζόμενη ξηρασία που απειλεί να βλάψει σοβαρά τον τομέα και λόγω την επόμενη εκστρατεία, μετά την καταστροφική που μόλις τελείωσε.

Σαν να μην έφταναν οι θερμοκρασίες ρεκόρ τον Απρίλιο (με κορυφές 35° ), αναμένεται νέο κύμα καύσωνα στην ιβηρική χώρα με τη στήλη του υδραργύρου να προορίζεται να ανέβει ακόμη περισσότερο. Είμαστε προσκολλημένοι στην ελπίδα της διέλευσης μιας αναταραχής, που αναμένεται το επόμενο Σάββατο, για να αποκατασταθεί λίγο νερό σε εντελώς ξηρή γη.

«Δεν έχει βρέξει ουσιαστικά από τον Ιανουάριο» επιβεβαιώνει  ο Cristobal Cano , γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) της Ανδαλουσίας, ο οποίος ομολογεί ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο προβληματική περίοδο. «Αν ο καιρός δεν αλλάξει δραστικά τις επόμενες εβδομάδες, θα είναι καταστροφή», προειδοποιεί. Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι από τον Οκτώβριο έως σήμερα οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν κατά 25% σε σύγκριση με τον κανόνα και ακόμη και κατά 50% σε μεγάλο μέρος της Ανδαλουσίας, όπου οι ταμιευτήρες διαθέτουν μόλις το ένα τέταρτο των διαθέσιμων υδάτινων πόρων.

Featured Image

Οι υψηλές θερμοκρασίες, θυμάται  ο Rafael Pico , διευθυντής της ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων  Asoliva  «συνέπεσαν με την ανθοφορία και χωρίς λουλούδια που κινδυνεύουν να στεγνώσουν, δεν υπάρχουν ελιές. Και χωρίς ελιές δεν υπάρχει λάδι».
Με την παραγωγή πετρελαίου της προηγούμενης εκστρατείας να έχει μειωθεί από 1,5 εκατομμύριο τόνους σε 660.000 τόνους, η οποία επιτυγχάνεται χάρη στα αποθέματα του προηγούμενου έτους, ο κίνδυνος επανάληψης αυτού του κακού αποτελέσματος είναι υψηλός.
«Δεδομένης της πρόγνωσης του καιρού, είναι σχεδόν προφανές: οδεύουμε προς μια νέα σκοτεινή χρονιά», λέει ο Rafael Sanchez de Puerta., Διευθύνων Σύμβουλος του Dcoop, του κύριου ισπανικού ελαιοκομικού συνεταιρισμού. Ο οποίος προσθέτει: «Μια κακή χρονιά, μπορούμε ακόμη και να την ξεπεράσουμε, είναι μέρος των ιδιοτροπιών της γεωργίας. Αλλά δύο συνεχόμενα χρόνια, θα είναι καταστροφή. Πολλές εταιρείες βρίσκονται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης», γράφει το Ιταλικό olivonews.

«Οι αγρότες χρειάζονται μετρητά για να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους» ,  επιμένει  ο Rafael Pico , για το οποίο «όλος ο τομέας θα υποφέρει. Στην  Ισπανία , το ελαιόλαδο δίνει τα προς το ζην σε πολλούς ανθρώπους». Μια τραγωδία που έχει επιπτώσεις και στον τελικό καταναλωτή. «Η παγκόσμια τιμή του ελαιολάδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι συμβαίνει στην  Ισπανία », θυμάται  ο Ραφαέλ Πίκο., ο οποίος προσθέτει: «Στα μέσα Απριλίου το ελαιόλαδο πουλούσε 5.800 ευρώ ο τόνος, ενώ τον Ιανουάριο του 2023 στα 5.300 ευρώ» και τον «Ιανουάριο του 2022 στα 3.500 ευρώ», προσθέτει η Fanny de Gasquet, της χρηματιστηριακής  εταιρείας .  Intercor gag .
Μια τάση που πιθανότατα θα συνεχιστεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο από 10% σε 5% στα τέλη του  2022 , ως μέρος ενός σχεδίου κατά του πληθωρισμού. Για να στηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από την ξηρασία, μείωσε επίσης τον φόρο εισοδήματος για τον κλάδο κατά 25%. Μέτρα που θεωρούνται ανεπαρκή από πολλούς ενόψει της διαφαινόμενης κρίσης.

Featured Image