Επιμέλεια: Λευτέρης Σούσος.

Αλλαγή του καιρού αναμένεται από αύριο Πέμπτη σε όλη την χώρα με βροχοπτώσεις κατά τόπους σε όλη την χώρα με την μορφή αστάθειας σε όλη την χώρα τις θερμές ώρες. Όσο θα βαδίζουμε προς το βράδυ οι βροχές θα ενταθούν στην ανατολική κυρίως χώρα δηλαδή σε Αν. Πελοπόννησο, Αν. Στερεά, Αττική( κυρίως το πιο βόρειο κομμάτι της), Εύβοια(ιδιαίτερα την βόρεια), Σποράδες, Αν. Θεσσαλία και Κ. Μακεδονία και στην υπόλοιπη χώρα ανατολική και νότια χώρα πιο τοπικού φαινόμενα άνευ σημασίας. Στα δυτικά προς το απόγευμα με βράδυ θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Μικρή ποσότητα αφρικανικής σκόνης θα φέρει το θερμικό βαρομετρικό χαμηλό από την Σαχάρα στην χώρα μας. Η θερμοκρασία σε πτώση και θα φτάσει τους 22 με 24 βαθμούς στην χώρα. Οι άνεμοι ανατολικό ρεύμα στα 4-6bf στα Πελάγη και προς το απόγευμα με βράδυ θα γυρίσει στα ανατολικά σταδιακά σε ΒΑ ρεύμα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: Ο καιρός θα καταστεί άστατος στο σύνολο σχεδόν της χώρας με βροχές και σποραδικές καταιγίδες με την μορφή κυρίως αστάθειας μέχρι και τις θερμές ώρες. Ενώ σε περιοχές της ανατολικής χώρας όπως Κ. Μακεδονία, Αν. Θεσσαλία, Σποράδες , Εύβοια(βόρεια κυρίως), Αν. Στερεά, Κρήτη, νοτιοανατολικές Κυκλάδες και τοπικά Δωδεκάνησα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες κατά τόπους βροχές ισχυρές. Προς το απόγευμα με βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σημαντικά και θα περιοριστούν τοπικά σε περιοχές της Κρήτης, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Εύβοια, Αν. Στερεά, βόρεια Αττική, Θεσσαλία, Δ. Μακεδονία, Κ. Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Στερεά, βόρειο Ιόνιο. Οι άνεμοι στο Ιόνιο 4-5bf και στο Αιγαίο ενισχυμένοι στα 6-7 και τοπικά 8bf με τους ανέμους σε βορειοανατολικό ρεύμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περεταίρω μικρή πτώση και ιδιαίτερα στην ανατολική Ελλάδα με την θερμοκρασία να φτάνει τους 19 με 21 βαθμούς και στα δυτικά τους 23 με 24 βαθμούς.

ΣΑΒΒΑΤΟ: Αρχικά άστατος καιρός με λίγα τοπικά φαινόμενα σε περιοχές της Κρήτης, Δωδεκάνησα, Σποράδες, Θεσσαλία, Ήπειρο, Δ. Μακεδονία, νότια Χαλκιδική, βορειοανατολική και κεντροδυτική Στερεά, βόρειο Ιόνιο, μέχρι όμως τις θερμές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις τοπικά αυξημένες και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην της Αν. Μακεδονίας και Θράκης και της ανατολικής νησιωτικής χώρας και θα εκδηλωθούν τοπικές μπόρες αστάθειας μέχρι και τις θερμές ώρες. Το απόγευμα βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα είναι στα ίδια επίπεδα με μικρή άνοδο στην ανατολική Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά εξασθενημένοι στα 3-4bf από διάφορες διευθύνσεις και στα ανατολικά θα παραμείνει το βόρειο ρεύμα στα 4-6bf και τοπικά έως 7bf κεντρικά και νότια του Αιγαίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ: Αίθριος καιρός και μέχρι τις θερμές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις πρόσκαιρα και τοπικά αυξημένες σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας και κυρίως ορεινά και θα εκδηλωθούν μπόρες. Βελτίωση από το απόγευμα και λίγα φαινόμενα απόγευμα προς το βράδυ να παραμένουν πρόσκαιρα στην βορειοανατολική ορεινή κυρίως χώρα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο φτάνοντας τους 24 με 25 βαθμούς. Στην ανατολική νησιωτική χώρα λόγω του ενισχυμένου την θερμοκρασία θα την φτάσει στους 21 με 23 βαθμούς. Οι άνεμοι γενικά δυτικοί στην δυτική χώρα εξασθενημένοι στα 3-4bf και στα ανατολικά οι άνεμοι βόρειοι παραμένουν στα 4-6bf και τοπικά στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο έως 7bf με σταδιακή εξασθένηση.

Featured Image

ΔΕΥΤΕΡΑ: Αίθριος καιρός θα ξεκινήσει ο καιρός σχεδόν παντού με λίγες τοπικές βροχές αρχικά στην Θράκη και μέχρι τις θερμές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως ορεινές/ημιορεινές περιοχές και θα εκδηλωθεί αστάθεια. Βελτίωση σημαντική από το απόγευμα σημαντικά με λίγες περιορισμένες τοπικές βροχές πιθανές να εμφανίζονται στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία στους 24 με 26 βαθμούς. Οι άνεμοι στα Πελάγη στα 3-5bf και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι λίγο ενισχυμένοι έως 6bf Δ-ΒΔ ρεύμα.

ΤΡΙΤΗ: Γενικά λίγες νεφώσεις με ηλιοφάνεια, αστάθεια στην χώρα κυρίως στα ηπειρωτικά της χώρας(με έμφαση ορεινές/ημιορεινές περιοχές) με πρόσκαιρες τοπικές μπόρες μέχρι τις θερμές ώρες και ιδιαίτερα σε περιοχές της βόρειας χώρας με βελτίωση σημαντική το απόγευμα. Οι άνεμοι στα δυτικά νότιοι και στο Αιγαίο βόρειο ρεύμα γενικά στα 3-5bf. Η θερμοκρασία παραμένει κοντά στα ίδια επίπεδα.

ΤΕΤΑΡΤΗ( 15 ΜΑΙΟΥ): Καλές καιρικές συνθήκες με αστάθεια τις θερμές ώρες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ορεινά με γρήγορη βελτίωση στην συνέχεια. Οι άνεμοι εξασθενημένοι στα 3-4bf νότιοι στο Ιόνιο και βόρειοι στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο φτάνοντας στα δυτικά και νότια τους 27 με 29 βαθμούς, στα κεντρικά μέχρι τους 26 βαθμούς, στα βόρεια 24 με 25 και στην ανατολική νησιωτική χώρα τους 24 με 26 βαθμούς.

Από την Πέμπτη(16 Μάη) και μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η θερμοκρασία θα παρουσιάζει περαιτέρω σημαντική άνοδο με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν ακόμη και τους 30 βαθμούς και σε περιοχές ευπαθείς της νότιας κυρίως χώρα ίσως δούμε και θερμοκρασίες 33-35 βαθμούς θα παίξει ρόλο ο καταβάτης άνεμος που θα προσπαθήσει να εκτοξεύσει την θερμοκρασία σε αρκετά υψηλές τιμές για την εποχή. Στην Κρήτη πιθανόν την θερμοκρασία τοπικά να την δούμε και πάνω από τους 35 βαθμούς . Οπότε από τις 15 Μάη και μετά έρχεται ο υποτροπικός αντικυκλώνας βάζοντας την χώρα μας σε καλοκαιρινές θερμοκρασίες και να απουσιάζει σημαντικά η αστάθεια από τις 16 του Μάη έως και το τέλος της εβδομάδας με εξασθενημένους γενικά ανέμους. Το κύμα ζέστης φαίνεται να μένει τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες ημέρες του τρίτου δεκαημέρου. Σταδιακά όμως προς το τελευταίο πενθήμερο υπάρχει τάση να υποχωρούν οι θερμές αέριες μάζες με πτώση της θερμοκρασίας και με την αστάθεια να εμφανίζεται ξανά σε αρκετές περιοχές. Κρατάμε όμως το κύμα ζέστης που έρχεται για αρκετές ημέρες.

Πηγή: greekweather.org

Featured Image