Ο Συντονιστής Αγροτών και Κτηνοτροφικών Οργανώσεων (COAG) χαρακτήρισε την τρέχουσα εμπορική σεζόν λεμονιού ως τη «χειρότερη» στην ιστορία όσον αφορά στην κερδοφορία λόγω των τιμών κάτω του κόστους παραγωγής, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, όπως αναφέρθηκε αυτή τη Δευτέρα, 6 Μαΐου.

«Αναλαμβάνουμε το κόστος της ρίψης των λεμονιών στο έδαφος, χωρίς κανένα είδος εισοδήματος», τόνισε στη δήλωση ο επικεφαλής του τομέα εσπεριδοειδών COAG, Pedro Gomáriz.

Ο αγροτικός οργανισμός τόνισε ότι η κατάσταση που βιώνουν οι αγρότες από πλευράς κερδοφορίας έχει οδηγήσει σε «σοβαρές οικονομικές απώλειες» στις κύριες περιοχές παραγωγής και μάλιστα, προειδοποίησε, σε εγκατάλειψη αγροκτημάτων και ξερίζωμα δέντρων.

Σε μια ακτινογραφία του κλάδου, ο οργανισμός ανέφερε λεπτομερώς ότι η αγορά είναι «υψηλά κερδοσκοπική» και με «αυξανόμενο» βαθμό ολοκλήρωσης που αντικαθιστά ένα κοινωνικό μοντέλο καλλιέργειας εσπεριδοειδών.

Featured Image

«Αναλαμβάνουμε το κόστος της ρίψης λεμονιών στο έδαφος, χωρίς κανένα είδος εισοδήματος», τόνισε στη δήλωση ο επικεφαλής του τομέα εσπεριδοειδών της COAG, Pedro Gomáriz, στην οποία πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί ξοδεύουν 30 σεντ/κιλό λεμονιού για να «Να πάρεις τίποτα σε αντάλλαγμα».

Πρόσθεσε ότι ο «αυξανόμενος» όγκος των εισαγωγών που βυθίζουν τις ευρωπαϊκές αγορές, οι αλλαγές της κλιματικής αλλαγής, οι ασθένειες και τα παράσιτα και η αύξηση της επιφάνειας τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε αυτή τη «δυστυχισμένη κατάσταση».

Η οργάνωση, η οποία περιμένει μια «επείγουσα» συνάντηση με το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), ζήτησε να υιοθετηθούν «διαρθρωτικά» μέτρα για την ανακούφιση και την αναστροφή της τρέχουσας κατάστασης και να εργαστούν για μελλοντικές εκστρατείες κατέληξε στο συμπέρασμα.

Πηγή: valenciafruits

Featured Image