Καμιά εξέλιξη σε σχέση με το πακέτο αποζημιώσεων για τις ζημιές από τον περονόσπορο πέρσι στα αμπέλια…

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές, όπως αναγράφονται στον πίνακα αποδεκτών, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το 2023 εξελίχθηκε σε πολύ δύσκολη χρονιά για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς στην Ελλάδα. Αρχικά, οι πολλές βροχές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, έφεραν πρώιμο περονόσπορο, μία ύπουλη ασθένεια, συχνά δύσκολη να αντιμετωπιστεί, δεδομένου ιδίως ότι σε κάποια χωράφια η πρόληψη δεν ήταν εύκολη, λόγω του πολύ λασπωμένου χώματος, που δεν επέτρεπε την πρόσβαση στον αμπελώνα. Ο περονόσπορος επηρέασε όλη τη χώρα και είχαμε μειωμένη παραγωγή στο μεγαλύτερο μέρος της, με διαφοροποιήσεις ανά περιοχή.

Τα προγράμματα «Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων» και «Επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων» που υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων-Τμήμα Αμπέλου, Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), τα οποία έχουν ενταχθεί στο Τομεακό Πρόγραμμα Οίνου του εγκεκριμένου Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027, δύνανται να αποτελέσουν μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του προγράμματος της Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων μπορούν να υλοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

Featured Image

α) ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού,
β) μετεγκατάσταση των αμπελώνων,
γ) βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων.

Οι δράσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν προπύργιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με χρήση ποικιλιών που ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες περιβαλλοντικές και εδαφολογικές συνθήκες, ενώ είναι δυνατή και η μετεγκατάσταση των αμπελώνων σε σημεία περισσότερο προστατευμένα από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα με το πρόγραμμα των «Επενδύσεων οινοποιητικών επιχειρήσεων» είναι δυνατός ο εκσυγχρονισμός των οινοποιείων με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος.

Για τα θέματα που θίγονται στην Ερώτηση 3994/26-3-2024 και άπτονται των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου (ΜΦΙ), διαβιβάζουμε τα υπ’ αριθ. πρωτ. 3724/28-3-2024 και 1644/1-4-2024 αντίστοιχα σχετικά έγγραφα των εν λόγω Οργανισμών.

Ολόκληρες οι απαντήσεις Αυγενάκη, ΕΛΓΑ, Μπενάκειου

peronosporos
elgaperonosporos
mpenakeioperonosporos

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image