Έρχεται νέα, μεγάλη μείωση σε γάλα-κρέας, όσον αφορά στις ποσότητες.

Τρομακτικές διαστάσεις λαμβάνει το θέμα των αιφνίδιων θανάτων νεογέννητων αμνοεριφίων σε όλη τη χώρα και κυρίως στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει στο Agronewsbomb ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μυλοποτάμου κ. Γρύλλος Παπαδάκης: “ολόκληρα κοπάδια πάνε για αφανισμό και για ξεκλήρισμα. Μέσα σε λίγη ώρα βλέπεις ένα μέχρι πρότινος υγιές αρνάκι και κατσικάκι να αρχίζει να τρέμει και να ψοφάει. Το φαινόμενο αφορά αρνάκια και κατσικάκια 10, 15 ημερών, αλλά και μεγαλύτερα σε ηλικία και μας αναφέρεται από διάφορες περιοχές της Κρήτης”.

Featured Image

Η διεύθυνση κτηνιατρικής Ρεθύμνου ήδη ενήργησε και συνέλεξε δείγματα από τα ζώα, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, ο οποίος αποδίδει το φαινόμενο στην ξηρασία, την έντονη ανομβρία, αλλά και την κλιματική κρίση. “Υπάρχουν περιοχές που έχει να βρέξει μήνες. Θεωρούμε ότι έχει να κάνει με τον καιρό. Πρέπει επίσης να πούμε πως υπάρχουν και πολλές αποβολές, περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Όλο αυτό ανατρέπει τον προγραμματισμό των κτηνοτροφικών μονάδων και αναμένεται να έχει σοβαρή επίπτωση στην παραγωγή γάλακτος και κρέατος. Όταν τα αρνάκια πεθαίνουν και δεν βυζάξουν, τότε θα δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα. Όπως πάει το πράγματα πάμε για μεγάλη μείωση παραγωγής μεσομακροπρόθεσμα τόσο σε γάλα, όσο και στο κρέας. Σε αυτό θα παίξει ρόλο και η ανέχεια των κτηνοτρόφων μετά τις πολύ κακές πληρωμές και τις περικοπές στις επιδοτήσεις”.

Για πολλές αποβολές στα αιγοπρόβατα, πολλές περισσότερες σε σχέση με άλλα έτη, αλλά και θανάτους νεογέννητων στην περιοχή του Μεσολογγίου κάνει εξάλλου λόγο μιλώντας στο Agronewsbomb, ο νεαρός κτηνοτρόφος από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου, Θωμάς Μαζαράκης. Σύμφωνα με τον ίδιο: “οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν ρίξει την παραγωγή σε γάλα”, εκτός των άλλων.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image