Οι Αυστριακές Αρχές έχουν κοινοποιήσει προειδοποίηση για φορτίο τομάτας που εισάγεται από την Τουρκία, το οποίο περιείχε υπολείμματα του μη εγκεκριμένου φυτοφαρμάκου Chlorpyrifos, όπως το Hortoinfo μπόρεσε να επαληθεύσει, συμβουλευόμενος τα έγγραφα του αρμόδιου φορέα της ΕΚ σχετικά με αυτά τα γεγονότα.

Συνοριακός έλεγχος διενεργήθηκε στην αποστολή τουρκικών ντοματών στις 25 Μαρτίου, οπότε εικάζεται ότι μετά τη διανομή τους μέσω της τροφικής αλυσίδας αγοράστηκαν αποκλειστικά από τους καταναλωτές. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης κοινοποιήθηκαν από το RASFF στις 10 Μαΐου, επομένως έχει εκδοθεί προειδοποίηση για την προσοχή όλων των στοιχείων της αλυσίδας.

Το RASFF περιέγραψε το περιστατικό ως «δυνητικά σοβαρό».

Το Chlorpyrifos υπήρχε στις τουρκικές ντομάτες σε αναλογία 0,030 ± 0,015 mg/kg – ppm, όταν, εκτός από το ότι δεν εγκρίνεται, το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) έχει καθοριστεί σε 0,01 mg/kg – ppm, το ελάχιστο ανιχνεύσιμο στο εργαστήριο .

Chlorpyrifos

Featured Image

Είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, με μεγάλο βαθμό καταπολέμησης και υψηλή διεισδυτική δύναμη, που δρα στα έντομα με επαφή, κατάποση και εισπνοή. Ελέγχει ένα ευρύ φάσμα μυζητικών και μασητικών εντόμων.

Να θυμίσουμε, ότι στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε πλήρως τη χρήση του Chlorpyrifos λόγω της επικινδυνότητάς του.

Μια ομάδα ερευνητών από τις σχολές Φαρμακευτικής και Βιοχημείας και Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες (UBA), μαζί με επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Comahue (Αργεντινή), επαλήθευσαν ότι η έκθεση σε χαμηλές δόσεις Chlorpyrifos (CPF) προκαλεί το στήθος Καρκίνος.

Μετά τη μείωση των MRL για αυτή την ουσία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος ενέκρινε την απόσυρση των σκευασμάτων με βάση το Chlorpyrifos (αιθυλ), για χρήση σε καλλιέργειες ντομάτας και πιπεριάς, πεπόνι, καρπούζι, πατάτα. λάχανο, αγκινάρα, μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, επιτραπέζιο σταφύλι, βατόμουρο και βατόμουρο.

Featured Image