Σε συνέχεια των συσκέψεων που έχουμε πραγματοποιήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, για το θέμα της ασθένειας στη ροδακινιά, πραγματοποιήσαμε σήμερα στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας σύσκεψη με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Ιορδάνη Τζαμτζή και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της ΔΑΟΚ και με εκπροσώπων των αγροτικών φορέων της περιοχής του Δήμου Πέλλας, αναφέρει ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκε το ζήτημα, υπήρξε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα με στόχο την αξιολόγηση του αλλά και τον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων.

Στη σημερινή συνάντηση τονίστηκε ότι θα ξεκινήσει η λεπτομερής καταγραφή των εκτάσεων που έχουν προσβληθεί αλλά και το εύρος της ζημιάς που έχουν υποστεί, ενώ οι υπηρεσίες άμεσα θα συντάξουν και θα γνωστοποιήσουν προς τους αγρότες καλλιεργητικές πρακτικές για περιορισμό της εξάπλωσης ενώ σημειώθηκε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με το Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο Μπενάκειο, εργάζονται πάνω στην περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος και την ακριβή εξεύρεση των αιτιών του προβλήματος.

“Από την πλευρά μου τόνισα ότι η πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος που θα δώσει οριστική λύση, με στόχο να μην τεθούν σε κίνδυνο μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις. Σύντομα το Υπουργείο θα είναι σε θέση να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο παρέμβασης και διαχείρισης του ζητήματος, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής. Άλλωστε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των παραγωγών απέναντι σε όποιο ζήτημα προκύψει και προσπαθεί να βρίσκει τη βέλτιστη λύση στο βαθμό που το επιτρέπει η ενωσιακή και εθνική νομοθεσία”, επισημαίνει ο κ. Σταμενίτης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας:

Featured Image

1. Το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021, με κάποια σποραδικά συμπτώματα σε καρπούς ροδακινιάς ποικιλίας ΑΝΔΡΟΣ σε κτήματα της περιοχής «ΑΛΑΝ» στις Αμπελιές Γιαννιτσών.

2. Το 2022 το πρόβλημα επεκτάθηκε στα αρχικά κτήματα σε όλα τα δένδρα καθώς και σε νέα κτήματα περιμετρικά των πρώτων. Έτσι στάλθηκε δείγμα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό ινστιτούτο από τα προσβεβλημένα κτήματα.

3. Το 2023 γιγαντώθηκε στην περιοχή των Αμπελιών, με αποτέλεσμα τα πρώτα κτήματα που είχαν συμπτώματα να έχουν ολική μείωση παραγωγής εξαιτίας οφθαλμόπτωσης ανθοφόρων και φυλλοφόρων οφθαλμών, καθώς και σημαντικής παραμόρφωσης των καρπών που έχουν παραμείνει στα δένδρα. Έπειτα, εστάλησαν εκ νέου δείγματα στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο με αίτημα εξέτασης για παρουσία ιών.

4. Στο ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου 2024, παρατηρήθηκε ότι δεκάδες κτήματα συγκεκριμένων ποικιλιών εμφανίζουν πρώιμα συμπτώματα της ανεξήγητης αυτής ασθένειας.

Featured Image