Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε ουσιαστικά πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Αυτό επισημοποιήθηκε σε ανακοίνωση Τύπου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σήμερα το βράδυ, όπως αναφέρει το agricultura.it.

Εν ολίγοις, αποφεύχθηκε μείωση κατά 62% στη χρήση αγροχημικών και 50% των υποκατάστατων δραστικών ουσιών έως το 2030.

Οι ιταλικές αγροτικές ενώσεις εκφράζουν την ικανοποίησή τους για έναν περιορισμό που θα έφερνε σε μειονεκτική θέση την ιταλική γεωργία.

Featured Image

Μετά τη συζήτηση της Τρίτης 21 Νοεμβρίου – συνεχίζει το σημείωμα του ΕΚ – 299 βουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από τους βουλευτές στην Ολομέλεια, με 207 υπέρ της πρότασης και 121 αποχές.

Με αυτήν την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής και έκλεισε την πρώτη ανάγνωση. Το Συμβούλιο πρέπει ακόμη να αποφασίσει τη θέση του σχετικά με την πρόταση για να καθορίσει εάν θα απορριφθεί τελικά ή θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.

Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή είχε προτείνει κανονισμό για τη βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις 22 Ιουνίου 2022 ως μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ.

Featured Image