Το γλοιοβλάστωμα είναι η πιο κοινή και επιθετική μορφή όγκου στον εγκέφαλο.

Και για τη θεραπεία του, ένα φάρμακο που περιέχει ένα παράγωγο του ελαιολάδου, το υδροξυολεϊκό οξύ (2-OHOA) θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό. Αυτό είναι το ενδιαφέρον αποτέλεσμα μιας μελέτης που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 54 ασθενείς που πάσχουν από αυτόν και άλλους προχωρημένους καρκίνους και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας Συγκεκριμένα, σε 21 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα χορηγήθηκε το φάρμακο με υδροξυλεϊκό οξύ με αποτέλεσμα ένας στους τέσσερις (24% για την ακρίβεια) να έχει θετική ανταπόκριση στη θεραπεία. Ένας ασθενής κατάφερε να μείνει στη ζωή για τρία χρόνια, περίοδος που οι γιατροί θεωρούν εξαιρετική για αυτού του είδους την ασθένεια.

Τι είναι το υδροξυλεϊκό οξύ και πώς λειτουργεί

Το φάρμακο χαρακτηρίζεται ως συνθετικό λιπίδιο που προέρχεται από ελαιόλαδο, το οποίο οι ερευνητές βρήκαν ότι είναι ικανό να επέμβει στις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων -δηλαδή στο εξωτερικό στρώμα ενός κυττάρου- με αποτέλεσμα να εμποδίζει τόσο την ανάπτυξη όσο και την εξάπλωση του όγκου. Στην πραγματικότητα, η διάχυση δημιουργείται από το γεγονός ότι μη φυσιολογικές μεμβράνες όπως αυτές των καρκινικών κυττάρων διευκολύνουν την επικοινωνία των πρωτεϊνών μέσα στο ίδιο κύτταρο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του καρκίνου. Το υδροξυελαϊκό οξύ μπλοκάρει αυτά τα σήματα επικοινωνίας, αναγκάζοντας τις μεμβράνες των καρκινικών κυττάρων να συμπεριφέρονται ακριβώς όπως αυτές των φυσιολογικών κυττάρων.

Featured Image

Η εμπιστοσύνη των ερευνητών

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι η Δρ Juanita López , σύμβουλος ιατρός ογκολόγος στο Royal Marsden NHS Foundation Trust. «Το γλοιοβλάστωμα – εξήγησε – είναι μια τρομερά δύσκολη ασθένεια στη θεραπεία και, δυστυχώς, οι ασθενείς με προχωρημένη νόσο έχουν πολύ κακή έκβαση. Δεν έχει υπάρξει αποτελεσματική νέα θεραπεία για αυτήν την ομάδα ασθενών εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, επομένως υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη νέων φαρμάκων. Αυτή η νέα θεραπεία είναι πολλά υποσχόμενη και σχεδιάστηκε από τα ίδια δομικά στοιχεία με το ελαιόλαδο. Αναδιαμορφώνοντας τα τοιχώματα των καρκινικών κυττάρων, αυτό το φάρμακο εμποδίζει τα κρίσιμα σήματα ανάπτυξης που οδηγούν τον καρκίνο. Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ενθαρρυντικά και υποστηρίζουν τη συνεχή ανάπτυξη αυτής της θεραπείας».

Το ερευνητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί τώρα με μια άλλη ομάδα ασθενών –τουλάχιστον 200– που έχουν διαγνωστεί με γλοιοβλάστωμα. Από τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης, αναμένονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του φαρμάκου σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών.

Πηγή: olivonews

Featured Image