Παρά τις αντίθετες φήμες των τελευταίων εβδομάδων, σημειώνει ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης.

Η υψηλή ανάγκη για ελαιόλαδο από μεγάλες βιομηχανίες τυποποίησης και διανομής σε χώρες όπως η Ιταλία και ή Ισπανία, φαίνεται, συμφώνα με Ισπανικά ΜΜΕ, ότι αυξάνει την αγωνία τους και στρέφει το ενδιαφέρον τους στο τυχόν άνοιγμα των εξαγωγών χύμα ελαιολάδου από την Τουρκία.

Έτσι, σε ΜΜΕ τόσο της Τουρκίας όσο και της Ισπανίας, υπάρχουν συχνά δημοσιεύματα που ενθαρρύνουν το άνοιγμα των εξαγωγών χύμα ελαιολάδου από την Τουρκία. Τα δημοσιεύματα μάλιστα αναφέρουν ότι ακόμη και οι Τούρκοι παραγωγοί, βλέποντας το ύψος των τιμών ελαιολάδου που διαμορφώνεται στις Ευρωπαϊκές χώρες, διαμαρτύρονται και ζητούν άνοιγμα των εξαγωγών!

Ωστόσο, προς το παρόν, και παρά την ευρέως προβαλλόμενη επιθυμία πολλών φορέων να επιτραπεί η εξαγωγή χύμα Τουρκικού ελαιόλαδου, δεν φαίνεται να υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι η Κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε αυτή την ενέργεια σύντομα.

Featured Image

Και βασικός λόγος αυτής της πρόθεσης της Τουρκικής Κυβέρνησης, όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιοτέρα ΕΛΑΙΟΝΕΑ, δεν είναι η πρόθεσή της για υγιεινότερη διατροφή του πληθυσμού, αλλα ο φόβος ότι μια τέτοια ενέργεια θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών καταναλωτή στο εσωτερικό της χώρας και κατά επέκταση σε άνοδο του ήδη υψηλού τιμαρίθμου!

Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης

Πηγή: ΣΕΔΗΚ

Featured Image