Πέντε χρόνια τώρα αγρότες και κτηνοτρόφοι ακούνε και ξανακούνε για την επιστροφή του ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό cloud.

Τόσες αλλαγές προέδρων, τόσο μελάνι χυμένο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τις πρώτες βαρύγδουπες ανακοινώσεις της ΝΔ για τη μετάβαση του ΟΣΔΕ στο gov, το μόνο που φαίνεται να πέτυχε η κυβέρνηση, είναι ο οργανισμός πληρωμών να τεθεί υπό επιτήρηση και να κινδυνεύει να χάσει την πιστοποίηση.

Μέσα από το Agronewsbomb εδώ και πολύ καιρό έχουμε εκφράσει την… δυσαρέσκεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου για τις εξελίξεις στο ΟΣΔΕ και φυσικά τις πληρωμές. Η οργή του αγροτικού κόσμου για τις καθυστερήσεις, μόνο δικαιολογημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς όλος ο κόσμος θέλει να ξέρει πότε θα πληρωθεί και μόνο ο αγρότης δεν… ξέρει. Και δεν ξέρει γιατί κάποιοι δεν τον αφήνουν. Τι άκουγαν πριν πέντε χρόνια οι αγρότες; Ότι το ΟΣΔΕ θα πάει στο gov και το διοικητικό κόστος θα μειωθεί. Τι έγινε στην πραγματικότητα; Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι πλήρωσαν και για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και το παλιό πρασίνισμα, τα περιβόητα οικολογικά σχήματα. Και να ξερε και κανείς πόσα χρήματα θα έπαιρνε μέσω των σχημάτων, μάλλον δύσκολα θα συμμετείχε σε αυτή την… παρωδία…

Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ

Στο γεγονός ότι για πρώτη φορά στα χρονικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό ευρωπαική επιτήρηση, εστιάζει η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη και η οποία πρόκειται να συζητηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει η γενική γραμματέας της ΚΟ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Μετά την τραγική εφαρμογή του πρώτου έτους της ΚΑΠ 2023 27, με τις αδικαιολόγητες μειώσεις στη βασική ενίσχυση και με οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις τόσο για τα οικολογικά σχήματα (έως και 50%) όσο και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ήρθε και η επιστολή της Γενικής Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (ΜΕΑ, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ), με την οποία διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Οι παρατυπίες αυτές «αφορούν μεταξύ άλλων στη λειτουργία, στη στελέχωση, στην ποιότητα και στη νομιμότητα των πληρωμών, στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να τεθεί σε άμεση επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές».

Με δεδομένο ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ο Οργανισμός Πληρωμών των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους, η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη ρωτά στην Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

-Ποιες ήταν οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ (πέρα από τις συνεχείς αλλαγές Προέδρων του Οργανισμού) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη που αφορά στην επικείμενη άμεση επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις ευρωπαϊκές αρχές και

-Πόσο κινδυνεύουν από αυτή την εξέλιξη οι ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους που για την περίοδο 2023-27 ανέρχονται σε περισσότερα από 13 δις €.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Featured Image

«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε άμεση επιτήρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή»

Σύμφωνα με επιστολή της Γενικής Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI) προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές (ΜΕΑ, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ), διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες σχετικά με την καταβολή των ενισχύσεων της ΚΑΠ προς τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους του έτους 2023. Ειδικότερα αναφέρονται παρατυπίες που αφορούν στη λειτουργία, στη στελέχωση, στην ποιότητα και στη νομιμότητα των πληρωμών, στην τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Πρόκειται για διαπιστώσεις σοβαρής ανεπάρκειας που αφορούν στις τελευταίες διαχειριστικές περιόδους με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚΕΠΕ να τεθεί σε άμεση επιτήρηση από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις και η άμεση ενωσιακή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Γιατί τα μηνύματα το προηγούμενο διάστημα ήταν πολλά. Μεταξύ άλλων αναφέρονται: (1) οι πρωτοφανείς διοικητικές δυσλειτουργίες αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις όπως έχει διαπιστώσει σε πόρισμά του ο συνήγορος του Πολίτη, (2) το αναποτελεσματικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), το οποίο βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, (3) η τραγική πρώτη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 που ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη με αδικαιολόγητες μειώσεις στη βασική ενίσχυση και με οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις τόσο για τα οικολογικά σχήματα (έως και 50%) όσο και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και (4) με το πρόστιμο ύψους 283 εκ. € που καταλογίστηκε στη χώρα μας για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022, επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποιες ήταν οι ενέργειες του ΥΠΑΑΤ (πέρα από τις συνεχείς αλλαγές Προέδρων του Οργανισμού) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να αποφευχθεί αυτή η αρνητική εξέλιξη που αφορά στην επικείμενη άμεση επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις ευρωπαϊκές αρχές;

Πόσο κινδυνεύουν από αυτή την εξέλιξη οι ενισχύσεις της ΚΑΠ προς τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους που για την περίοδο 2023-27 ανέρχονται σε περισσότερα από 13 δις €;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Θεοδώρα Τζάκρη»

Featured Image