«Η αληθινή ναπολιτάνικη πίτσα είναι ελιξίριο υγείας», είναι ο ισχυρισμός που λανσάρει ο Luciano Sorbillo μετά από κάθε δοκιμή στο περίπτερο της Italia Olivicola στο Cibus στην Πάρμα.

Στην πραγματικότητα, εάν τα συστατικά είναι υψηλής ποιότητας, η πίτσα αντιπροσωπεύει όχι μόνο τη μέγιστη έκφραση της ιταλικότητας, αλλά και της μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να προστατεύουμε το υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο κατά το μαγείρεμα, έτσι ώστε το ελαιόλαδο να τοποθετείται κάτω από την ντομάτα και όχι από πάνω – εξηγεί ο Master of Neapolitan Pizza Luciano Sorbillo – το εξαιρετικό παρθένο από Ιταλούς παραγωγούς, εκείνους της Italia Olivicola, είναι μια πανδαισία διαφορετικών γεύσεων που συνδυάζονται με τόσες διαφορετικές πίτσες, δημιουργώντας εκπληκτικούς συνδυασμούς».

Η συνεργασία μεταξύ του Molino Signetti, των αλεύρων του και της Italia Olivicola ξεπερνά την Πάρμα και είναι έτοιμη να ξεκινήσει περαιτέρω προκλήσεις και στο εξωτερικό.

Παρά τις δυσκολίες, τις αυξήσεις κόστους και την κλιματική κρίση, υπάρχουν εκείνοι που κοιτάζουν το μέλλον με ελπίδα, όπως η OPROL Potenza που βρίσκεται στην Πάρμα για την εμπορία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου που παράγεται το 2023/24, μια χρονιά που έκλεισε με κορύφωση 90% περισσότερη παραγωγή από τη συγκομιδή του 2022 και 40% μεγαλύτερη από τη συγκομιδή του 2021.

«Υπάρχει ένας ελαιοκαλλιεργητικός κόσμος που δεν τα παρατάει και χάρη στη συνεργασία καταφέρνει να αναπτυχθεί – δηλώνει ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola – χάρη στους τεχνικούς που εργάζονται καθημερινά στο χωράφι για να διασφαλίσουν ότι το ελαιόλαδο είναι υψηλής ποιότητας και υγιές, καθώς και ανιχνευμένο.

Featured Image

Τώρα η πρόκληση αντιπροσωπεύεται από το μάρκετινγκ, μια φάση που έχουμε παραμελήσει ένοχα, αλλά είμαι σίγουρος ότι οι καταναλωτές, ειδικά οι ξένοι, θα μπορούν να αναγνωρίσουν και να ενισχύσουν το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τα ιταλικά εδάφη».

Όχι μόνο το ελαιόλαδο, ωστόσο, οι επιτραπέζιες ελιές ήταν επίσης πρωταγωνιστές στο Cibus, με τις επιτραπέζιες ελιές Σικελίας στην Κατάνια.

Μια αλυσίδα εφοδιασμού που πολύ συχνά ξεχνιέται αλλά με την Ιταλία να παράγει 79 χιλιάδες τόνους που προορίζονται κυρίως για τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση των Ιταλών υπολογίζεται από την Ismea σε περίπου 2,5 kg/έτος.

Και είναι ακριβώς στη Σικελία που υπάρχει η παλαιότερη ονομασία προέλευσης (DOP) για τις επιτραπέζιες ελιές στην Ιταλία: η «Nocellara del Belìce» που καταχωρήθηκε το 1998. Η Nocellara del Belice DOP χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθός της, καθώς κάθε καρπός ζυγίζει 5- 7 γρ.

Ο πολτός είναι σφιχτός και τραγανός, η γεύση είναι ελαφρώς πικρή. Καταναλώνεται σκέτο ως νόστιμο απεριτίφ, είναι επίσης εξαιρετικό σε συνδυασμό με παραδοσιακά ντόπια τυριά, αλλαντικά και λαχανικά σε ελαιόλαδο, σύμφωνα με το olivonews.

Featured Image