Η ακραία ξηρασία που υφίσταται η κοινότητα της Βαλένθια προκαλεί ιστορικές απώλειες που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχεια των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας.

Εκτός από τις σημαντικές μειώσεις στις σοδειές που αναμένονται σε σιτηρά, σταφύλια, αμυγδαλιές ή ελαιόδεντρα, οι αγρότες με ποτιστικά χωράφια αντιμετωπίζουν επιπλέον κόστος σε ηλεκτρική ενέργεια για την άρδευση των αγροκτημάτων τους και σε θεραπείες για την καταπολέμηση παρασίτων και ασθενειών, ενώ οι κτηνοτρόφοι της ενδοχώρας αντιμετωπίζουν δυσβάσταχτα έξοδα για τη διατροφή και το πότισμα των ζώων.

Για το λόγο αυτό, η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA) απαιτεί από τις διοικήσεις να θεσπίσουν άμεση βοήθεια σε εκείνους τους παραγωγούς που πρόκειται να δουν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά λόγω της ξηρασίας, να προωθήσουν την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού και να ξεκινήσουν τη γεώτρηση έκτακτης ανάγκης καθώς και αγωγούς προς τις πληγείσες εκμεταλλεύσεις για να μπορέσουν, μέσω της υποστηρικτικής άρδευσης, να σώσουν τα ζώα και τις φυτείες και να σταθεροποιήσουν την παραγωγή που εγγυάται αξιοπρεπή κερδοφορία.

Ο πρόεδρος της AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, έχει ήδη μεταφέρει την «τεράστια ανησυχία» του στον Carlos Mazón, πρόεδρο της Generalitat Valenciana, και εκτιμά «τη δέσμευση που μου έχει μεταδώσει προσωπικά όταν αναλύει πιθανές ενέργειες για την ανακούφιση της τρομερής κατάστασης. των συνεπειών της ξηρασίας στην περιφερειακή γεωργία. Ομοίως, ο Aguado επανέλαβε στο Υπουργείο Γεωργίας ότι «εκτός από το να ζητά υποστήριξη από την κεντρική κυβέρνηση, αναλαμβάνει τις δικές του εξουσίες και παρέχει τα απαραίτητα μέτρα για τον αγροτικό τομέα».

Μοσχάτο σταφύλι από τη La Marina

Ένα από τα πιο εμβληματικά και εκτιμώμενα προϊόντα της γεωργίας της Βαλένθια, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας που καλλιεργείται στη Λα Μαρίνα, βιώνει τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία του. Η άνευ προηγουμένου ξηρασία τους τελευταίους δώδεκα μήνες (127 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό που βρίσκεται στο Dénia-Gata, που μόλις αντιπροσωπεύει το ένα έκτο των βροχών των δύο προηγούμενων ετών) αφήνει χιλιάδες αμπέλια εντελώς στεγνά, μέχρι το τόσο ακραίο ότι οι αγρότες προβλέπουν απώλειες κοντά στο 100% της επόμενης συγκομιδής και ακόμη και θάνατο των φυτειών που έχουν πληγεί περισσότερο.

Σε αυτό το σημείο του έτους, τα αμπέλια πρέπει να έχουν πράσινους βλαστούς που να φτάνουν τα 70-80 εκατοστά και οι αγρότες να κάνουν το έργο της αφαίρεσης των στελεχών ή του καθαρισμού των κορόιδων για να αφήσουν τα κύρια στα οποία αναπτύσσονται οι συστάδες. Ωστόσο, πολλά από τα αμπέλια, ειδικά στις ψηλές περιοχές, έχουν βλαστούς μήκους λίγων εκατοστών που είτε ταΐζουν κουνέλια είτε είναι τόσο αδύναμοι που δεν βγάζουν σταφύλια.

Featured Image

Ο εκπρόσωπος της AVA-ASAJA στην Teulada, José Buigues, εξήγησε ότι «ποτέ πριν στη ζωή μας δεν έχουμε δει τόσο ζοφερό πανόραμα. Πολλά αμπέλια δεν πρόκειται να επιβιώσουν. Με λίγο νερό, αυτή η καλλιέργεια θα ήταν κερδοφόρα, αλλά κάθε εβδομάδα που περνάει χωρίς βροχή περιπλέκει το πρόβλημα. Εάν οι πολιτικοί δεν βρουν λύσεις, μεταξύ της ξηρασίας, της άγριας πανίδας και της αστικής πίεσης, θα αυξηθεί η εγκατάλειψη των αναβαθμίδων, με την απώλεια της κληρονομιάς και τον κίνδυνο πυρκαγιών που αυτό αντιπροσωπεύει για την περιοχή».

Ο Aguado, ο οποίος επισκέφτηκε αμπελώνες με αγρότες από την Teulada, δήλωσε ότι «θα ήταν κρίμα να χαθεί, λόγω έλλειψης υποδομής νερού, το καλύτερο μοσχάτο σταφύλι στον κόσμο. Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή και οι λίγοι αγρότες που παραμένουν στην περιοχή πρέπει να έχουν αρκετό νερό για να συνεχίσουν να καλλιεργούν ένα ποιοτικό προϊόν και να συνεχίσουν να φροντίζουν την περιοχή για να σταματήσει η έρημος».

Οι εσωτερικές περιοχές της Καστεγιόν και της Βαλένθια βρίσκονται επίσης σε δραματική κατάσταση. Η AVA-ASAJA επιβεβαιώνει ότι οι καλλιέργειες σταφυλιών (ειδικά στο Utiel-Requena), οι αμυγδαλιές και οι ελιές αντιμετωπίζουν προβλήματα παραγωγής λόγω της έλλειψης βροχής. Ακολουθούν έτσι τα χνάρια των σιτηρών της ξηράς, που μόλις έχουν φυτρώσει και πολλά από τα χωράφια τους δεν πρόκειται καν να συγκομιστούν σε περιοχές όπως το Los Serranos και το Alto Palancia. Οι περιορισμοί άρδευσης που εφαρμόζονται στην Κοινότητα της Βαλένθια απειλούν να μειώσουν τη συγκομιδή και στα αρδευόμενα αγροτεμάχια.

Η έλλειψη νερού και βοσκοτόπων πολλαπλασιάζει το κόστος παραγωγής στον κτηνοτροφικό τομέα σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Η AVA-ASAJA, η οποία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι κτηνοτρόφοι από το Els Ports πληρώνουν για φορτηγά για τη μεταφορά νερού στα αγροκτήματα, απαιτεί από τις διοικήσεις να καλύψουν οικονομικά τα έξοδα αυτών των καζανιών, όπως έχει ήδη γίνει στα δημόσια δάση για την παροχή πόσιμου νερού άγρια ​​πανίδα.

Ο Aguado ζητά «μια μελέτη των αναγκών σε νερό της κοινότητας της Βαλένθια σε μεγαλύτερο βάθος και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, επειδή υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις υψηλής γεωργικής αξίας που εισέρχονται σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. «Αν αφήσουμε τα χωράφια μας να πεθάνουν από τη δίψα, θα υπάρξει περισσότερη ανεργία, περισσότερη ερήμωση της υπαίθρου, περισσότερες πυρκαγιές και περισσότερη έρημος».

Πηγή: agronewscomunitatvalenciana.com

Featured Image