Οι γαλακτοπαραγωγοί στην Ισπανία πέταξαν στο δρόμο περίπου 400.000 λίτρα γάλα την Τετάρτη στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για τη μείωση των τιμών.

Η διαδήλωση πραγματοποιείται στην Ανδαλουσία, μετά την ανακοίνωση της Lactalis – του μεγαλύτερου ομίλου γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο – για μείωση των πληρωμών κατά 0,09 ευρώ (0,10 δολάρια) ανά λίτρο.

Το συνδικάτο COAG (ισπανικός συντονιστής αγροτών και κτηνοτρόφων) δήλωσε ότι οι αγρότες θα συνεχίσουν να χύνουν γάλα μέχρι να μπορέσουν να διαπραγματευτούν δίκαιες τιμές με τη γαλλική εταιρεία.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η μείωση της τιμής είναι “απαράδεκτη”, ιδίως υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία που ανεβάζει το κόστος των ζωοτροφών και της συνεχιζόμενης ξηρασίας στην Ισπανία που καταστρέφει τους βοσκότοπους.

Ξεχωριστά την Τετάρτη, μια ένωση γαλακτοπαραγωγών της Καταλονίας ανέφερε ότι κατηγόρησε επίσημα τρεις μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης γαλακτοκομικών προϊόντων για καθορισμό τιμών, καταθέτοντας καταγγελία στην ισπανική αρχή εποπτείας της αγοράς.

“Λόγω του συντριπτικού ελέγχου της αγοράς τους, αν δεν αποδεχθώ την τιμή που προσφέρουν για το γάλα μου, δεν μπορώ να το πουλήσω σχεδόν σε κανέναν άλλο”, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης Marc Xifra.

Featured Image

Ο Xifra εξήγησε περαιτέρω ότι τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες έχουν αναγκαστεί να πωλούν τα προϊόντα τους στο κόστος παραγωγής ή και κάτω από αυτό.

Κατά συνέπεια, ο αριθμός των εγγεγραμμένων γαλακτοπαραγωγών στην Καταλονία μειώθηκε από 507 το 2017 σε 380 σήμερα.

Ενώ οι αγρότες αντιμετωπίζουν εδώ και χρόνια στάσιμες τιμές ανά λίτρο, οι καταναλωτές παλεύουν με την εκτίναξη του κόστους του γάλακτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι τιμές του γάλακτος στην Ισπανία εκτοξεύτηκαν κατά 31% μεταξύ Μαρτίου 2022 και Μαρτίου 2023.

Πηγή: yenisafak

Featured Image