Χρυσές δουλειές για τους εργάτες γης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πολλοί αγρότες κάνουν διερευνητικές επαφές από τώρα με εργάτες γης, ενώ οι κτηνοτρόφοι αναζητούν βοσκούς με μισθούς 1.000 ευρώ το μήνα και έξτρα παροχές.

Φωτιά έχουν πάρει αν και πολύ νωρίς ακόμα οι διαπραγματεύσεις των παραγωγών με δενδρώδεις καλλιέργειες όσον αφορά στους εργάτες γης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά πρόοδος στην εξεύρεση εργατών παρά τις υποσχέσεις διάφορων φορέων και της κυβέρνησης, οι ελλείψεις και τη νέα σεζόν, είναι από τώρα οφθαλμοφανείς. Κάπως έτσι οι αγρότες αναγκάζονται από τώρα να διαπραγματεύονται μεροκάματα της τάξης των 60 ευρώ κι άνω με τους εργάτες. Αν μάλιστα η παραγωγή στις ελιές είναι τελικώς πιο αυξημένη από πέρσι, τότε κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το λιομάζωμα στο 100%. Αντίστοιχα προβλήματα έχουν τόσο οι παραγωγοί με θερμοκήπια, όσο και οι κτηνοτρόφοι, αλλά και οι αγρότες με δέντρα στη βόρεια Ελλάδα.

Τι γίνεται με τα θερμοκήπια

Εκεί που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη εργατικών χεριών είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, όπου οι ανειδίκευτοι εργάτες παίρνουν πάνω από 60 ευρώ μεροκάματο και οι ειδικευμένοι τεχνίτες φτάνουν μέχρι και τα 90 ευρώ για οκτάωρη τεχνική εργασία στην οικοδομή.

Παρά τις αυξήσεις στα ημερομίσθια των εργατών γης που ανακοινώθηκαν και ισχύουν σύμφωνα με τη εργατική νομοθεσία, από την 1η Απριλίου του 2024, τα ημερομίσθια που ζητούν και παίρνουν από τους επιχειρηματίες αγρότες οι Έλληνες και οι αλλοδαποί εργάτες γης, εξαιτίας της θεαματικής μείωσης των εργατικών χεριών τα τελευταία 6 χρόνια, διαμορφώνονται σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, ειδικά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στην Ιεράπετρα οι αλλοδαποί εργάτες γης, που στην πλειονότητα τους είναι Πακιστανικής καταγωγής πληρώνονται για ένα 8ωρο εργασίας στα θερμοκήπια με ημερομίσθια που διαμορφώνονται από 40-60 ευρώ.

Featured Image

Εκεί που υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη εργατικών χεριών είναι ο κατασκευαστικός κλάδος, όπου οι ανειδίκευτοι εργάτες παίρνουν πάνω από 60 ευρώ μεροκάματο και οι ειδικευμένοι τεχνίτες φτάνουν μέχρι και τα 90 ευρώ για οκτάωρη τεχνική εργασία στην οικοδομή.

Οι μετακλητοί εργάτες γης που αμείβονται είτε με εργόσημο είτε μέσω Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μετά από πρόσληψη μέσω Εργάνης ΕΦΚΑ υπολογίζουν το ημερομίσθιο τους πλέον στα 37.07 ευρώ μεικτά από την 1η Απριλίου 2024 από 34.85 που ήταν μέχρι τις 31 Μαρτίου. Από την εργατική νομοθεσία ορίζεται ότι, για κάθε μήνα οι χειρονακτικά εργαζόμενοι πληρώνονται 26 ημερομίσθια. Ανά μήνα προκύπτει 26×37.07=963.82 ευρώ μεικτά. Για όσους αμείβονται με εργόσημο, στο χέρι λαμβάνουν 963.82 ευρώ -96.38 υπέρ ΟΓΑ=867.43 ευρώ. Οι αμειβόμενοι μέσω Εργάνης, λαμβάνουν στο χέρι 830.04 ευρώ και τους παρακρατείται φόρος που θα εκκαθαριστεί μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης, 44.92 ευρώ Φ.Μ.Υ. και συνήθως τους επιστρέφεται. Το ποσό των εισφορών υπέρ ΟΓΑ-ΕΦΚΑ, ανέρχεται στα 261.20 ευρώ. Αυτά για να βγάλει ο καθένας τα δικά του συμπεράσματα», μας είπε ο φοροτεχνικός πρώην αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

«Σταθερά εδώ και χρόνια συμπεραίνω ότι, η κάθε κυβέρνηση κάνει πολιτική μόνο μέσω του Ιδιωτικού τομέα, μια που κάθε αύξηση μισθού μέσω Συλλογικών Συμβάσεων αφορά μόνο τον Ιδιωτικό τομέα και όχι τον Δημόσιο. Επίσης στον ιδιωτικό τομέα και μόνο εφαρμόζονται χωρίς παρεκκλίσεις Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, άδεια κ επίδομα αδείας, που δεν ισχύουν στον Δημόσιο τομέα από τα μνημόνια και μετά.

Έτσι στον Ιδιωτικό και μόνο τομέα ο εργοδότης καταβάλει εισφορές 14 μηνών ενώ ο εργαζόμενος εργάζεται 11 μήνες λόγω, της δικαιούμενης άδειας 22 έως 26 ημερών εργασίας ανά έτος. Εν ολίγοις το «άλογο» στον επιχειρηματικό Ιδιωτικό τομέα που είναι ο επιχειρηματίας εργοδότης, φορτώνεται συνεχώς νέα βάρη μισθοδοσίας και ασφάλισης και ταυτόχρονα από το 2023 και μετά φορολογείται με ελάχιστο εισόδημα βάσει τεκμηρίων κι όχι πραγματικών παραστατικών. Με ξένα κόλλυβα κι εγώ μπορώ να κάνω μνημόσυνα….», αναφέρει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, ο φοροτεχνικός κ. Γιάννης Γουλιδάκης.

Newsroom Agronewsbomb με στοιχεία από neakriti.gr

Featured Image