Στερεύει η γείτονα από ελαιόλαδο γι’ αυτό κι εντείνονται οι αγορές από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση για τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ιταλία στις 30 Απριλίου η οποία δημοσιοποιήθηκε γνωστή από την Icqrf (Κεντρική Επιθεώρηση για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα), στις δεξαμενές και τις αποθήκες της Ιταλίας είχαν αποθηκευτεί 223.409 τόνοι ελαιολάδου , 19 χιλιάδες λιγότεροι από τον προηγούμενο μήνα.

Από αυτούς, 163.132 τόνοι έξτρα παρθένου ελαιολάδου, σε σύγκριση με 179.498 στις 31 Μαρτίου. Όσον αφορά στο έξτρα παρθένο, 111.773 τόνοι είναι 100% ιταλικοί, περίπου 35 χιλιάδες είναι κοινοτικοί και οι υπόλοιποι είναι προέλευσης εκτός ΕΕ.

Είναι προφανές ότι οι δεξαμενές της Απουλίας έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα (ίση με σχεδόν 40%, ίσο με 88 χιλιάδες τόνους), ακολουθούμενες από αυτές της Τοσκάνης (γύρω στις 35 χιλιάδες) και της Ούμπρια (λίγο πάνω από 23 χιλιάδες).

Featured Image

Από τα αποθέματα πιστοποιημένων ελαίων, επιβεβαιώνεται η ηγεσία της Terra di Bari Dop με σχεδόν 8,5 εκατομμύρια λίτρα διαθέσιμα, ενώ η ΠΓΕ Σικελία, επιβεβαιώνεται ως η πρώτη ιταλική ΠΓΕ επίσης σε αποθέματα με σχεδόν 2 εκατομμύρια λίτρα και αμέσως μετά ακολουθεί η κύρια ΠΟΠ του νησιού Val di Mazara (1,7 εκατ.). Αναμφισβήτητα πίσω, όσον αφορά τα αποθέματα, η ΠΓΕ της Τοσκάνης σταμάτησε στα 5,5 εκατομμύρια, πάνω κάτω το ίδιο με την ΠΓΕ της Καλαβρίας.

Υπάρχουν λίγο λιγότεροι από 35 χιλιάδες τόνους βιολογικού ελαίου, ίσο με -2,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αναφορικά με πέρσι, η συνολική σύγκριση του ελαιολάδου, που διατηρείται σε ιταλικές δεξαμενές και αποθήκες έχει προφανώς πέσει λόγω του δεύτερου έτους κρίσης στην παγκόσμια παραγωγή ελιάς, με σχεδόν 70 χιλιάδες τόνους λιγότερους σε σύγκριση με τις 31 Μαρτίου του 2023.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image