Μακάρι να ήταν στην Ελλάδα, αλλά αφορά την Ισπανία η απόφαση…

Το Υπουργικό Συμβούλιο συμφώνησε να εγκρίνει την καταβολή ενίσχυσης 300 εκατ. ευρώ στους παραγωγούς ως αποζημίωση για την άνοδο της τιμής των λιπασμάτων.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Λουίς Πλανάς εξήγησε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η ενίσχυση αποτελεί το 15% των δαπανών των αγροτών για λιπάσματα, συνολικής αξίας 2.000 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η Planas έχει διασφαλίσει ότι η υποστήριξη θα μειώσει το κόστος των λιπασμάτων, τα οποία έχουν γίνει πιο ακριβά μεταξύ δύο και τριών από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία πριν από σχεδόν ένα χρόνο, και θα έχει “ένα προβληματισμό για τον τελικό καταναλωτή”.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο διάταγμα που εγκρίθηκε στις 27 Δεκεμβρίου σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία στον πρωτογενή τομέα έχει οδηγήσει σε υψηλό κόστος στις διεθνείς αγορές για σιτηρά και ελαιούχους σπόρους, λάδι και φυσικό αέριο. και λιπάσματα.

Η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα ύψους 1.800 εκατ. ευρώ

Συνολικά, η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα ύψους 1.800 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με τον Πλανά, ο οποίος έχει διασφαλίσει ότι η στήριξη των λιπασμάτων θα ωφελήσει περίπου 250.000 αγρότες. Το μέγιστο ποσό αυτών των ενισχύσεων για τα λιπάσματα θα είναι 22 ευρώ ανά στρέμμα σε ξηρές εκτάσεις και 55 ευρώ ανά στρέμμα σε αρδευόμενες εκτάσεις.

Το Ισπανικό Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA) θα είναι το όργανο που θα επιφορτιστεί με τις οδηγίες και την πληρωμή της ενίσχυσης, η οποία θα διατεθεί στους ιδιοκτήτες γεωργικών εκμεταλλεύσεων που έχουν μόνιμες καλλιέργειες και εκτάσεις αρόσιμης γης.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν επαληθεύσει με τις αυτόνομες κοινότητες τους κατόχους και τις επιφάνειες των καλλιεργειών, ώστε σύντομα να δημοσιευτεί κατάλογος των πιθανών δικαιούχων και να καταβληθεί η ενίσχυση την άνοιξη.

Featured Image

Η ίδια μέθοδος που έχει ήδη εφαρμόσει το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή βοήθειας στους γαλακτοπαραγωγούς ύψους 169 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνεται στο πακέτο πρώτης βοήθειας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου. τον Μάρτιο του 2022 .

Η ενίσχυση θα χορηγηθεί ανά εκτάριο στις προαναφερθείσες περιοχές που ήταν επιλέξιμες για τη συλλογή άμεσων ενισχύσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΓΠ) στην εκστρατεία του 2022, έως 300 εκτάρια κατ’ ανώτατο όριο, εκτός από αγρανάπαυση και προσωρινούς βοσκότοπους.

Στα Κανάρια Νησιά δικαιούχοι θα είναι όσοι κάτοχοι έχουν τέτοιου είδους επιφάνειες και είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Regepa).

«Τα λιπάσματα και οι σπόροι είναι τα τσιπς του πρωτογενούς τομέα. Πρέπει να είμαστε αυτόνομοι στην παραγωγή»

«Τα λιπάσματα και οι σπόροι είναι τα τσιπς του πρωτογενούς τομέα. Πρέπει να είμαστε αυτόνομοι στην παραγωγή» και να εκμεταλλευτούμε την κοπριά και την κοπριά για αυτούς τους σκοπούς, δήλωσε ο Πλανάς.

Τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εργοστασίων που συνδέονται με την παραγωγή λιπασμάτων σταμάτησαν τη χειρότερη στιγμή, τον περασμένο χρόνο, αλλά στη συνέχεια «η κατάσταση ανακάμπτει και σήμερα η αγορά τροφοδοτείται, αν και με υψηλές τιμές», επεσήμανε ο Πλανάς. .

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να χαλαρώσει περαιτέρω τις αγορές θα ήταν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γεωργίας, η εξαγωγή αμμωνίας από τη Ρωσία και μέσω της Ουκρανίας που εξετάζεται σε μια ρήτρα της συμφωνίας για την εγγύηση της παραγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία «εκκρεμεί εκτέλεση”.

Εκτός από την ενίσχυση για λιπάσματα, τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε έκπτωση 15% στον εταιρικό φόρο για δαπάνες για την αγορά λιπασμάτων στη γεωργική δραστηριότητα και τα νέα πρότυπα για βιώσιμη διατροφή στα γεωργικά εδάφη.

valenciafruits

Featured Image