Mε αυτές τις συνθήκες της φετινής χρονιάς (συνεχείς εναλλαγές υγρασίας από βροχοπτώσεις με έντονη ηλιοφάνεια και μεγάλες θερμοκρασίες), η καλλιέργεια της φιστικιάς κινδυνεύει σε μεγάλο βαθμό από δύο μεγάλους και πολύ ύπουλους εχθρούς, μάλλον ασθένειες: την βοτρυοσφαίρια και την σεπτόρια.

Ειδικά η πρώτη δεν εκδηλώνει έντονα συμπτώματα στις καρποταξίες μέχρι τον Ιούλιο, οπότε νομίζει κάποιος καλλιεργητής που δεν έχει την απαραίτητη εμπειρία, ότι την έχει βγάλει καθαρή. Και έρχεται ο Ιούλιος μετά τις 10 και αρχίζουν να φαίνονται οι ξηράνσεις στα τσαμπιά και ειδικά στις ψηλότερες κορυφές και αρχίζουν και σε ζώνουν τα φίδια. Μέχρι που φτάνει ο Αύγουστος και έχεις πάρει τέτοια κρυάδα-απογοήτευση, που τρελαίνεσαι.

Το ίδιο σχεδόν συμβαίνει και με την σεπτόρια. Εμφανίζονται αρχικά κάποιες μικρές κουκίδες διάσπαρτες πάνω σε μερικά φύλλα, και λες : Ε!!! σιγά δεν έχουμε πρόβλημα. Και δεν παίρνεις μέτρα. Κι αυτές οι κηλίδες αυξάνουν σε αριθμό και σε ποσότητα φύλλων ραγδαία με τόσες υγρασίες και μετά ξηραίνεται ολόκληρο το φύλλο και αρχίζει να αδειάζει το δέντρο. Και αν έχεις παραγωγή φέτος, δεν μπορεί να την ωριμάσει και μένει πάνω στο δέντρο και δεν πέφτει μέχρι που ξηραίνεται. Και αν περιμένεις παραγωγή του χρόνου, δεν μπορεί να συντηρήσει τα μάτια που έχει φτιάξει και να τα ωριμάσει και έτσι την επόμενη χρονιά θα έχεις σοβαρή μείωση παραγωγής.

Featured Image

Συμπέρασμα: Μην περιμένετε (ειδικά φέτος), να δείτε συμπτώματα, για να πάτε να ψεκάσετε. Θα χάσετε πολλά περισσότερα απο την πρόσκαιρη οικονομία που νομίζετε ότι κάνετε από τα φάρμακα. Και μην τσιγκουνεύεστε την ποιότητα των ακριβών δραστικών, θα το βρείτε μπροστά σας. Προσθέστε βιοδιεγέρτη, ενισχυτικά της άμυνας του φυτού και ενισχύστε όσο μπορείτε τα δένδρα σας. Η χρονιά είναι πολύ επικίνδυνη κι όσοι το καταλάβουν από την αρχή θα βγούνε κερδισμένοι. Ποσοστά δεν παίρνω από τις πωλήσεις κανενός, αλλά έχω καεί στο χυλό και φυσάω και το γιαούρτι. Συνεπώς τακτικοί και συχνοί ψεκασμοί για την συνεχή κάλυψη των δένδρων με εναλλαγές δραστικών, είναι η μόνη λύση.

Του Γιάννη Χονδρόπουλου, φιστικοπαραγωγού από την Φθιώτιδα και γεωπόνου

Featured Image