Κάθε χρόνο κόβεται η άρδευση για λόγους που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κανάλι, το οποίο διοχετεύει νερό από τη λίμνη Τριχωνίδα, που είναι κοντά στο Αγρίνιο, προς τον κάμπο του Μεσολογγίου.

Αντιμέτωποι με νέα προβλήματα βρίσκονται χιλιάδες αγρότες από τον κάμπο του Μεσολογγίου και συγκεκριμένα του πρώην δήμου Οινιάδων, λόγω βλαβών, στην… περιβόητη διώρυγα Δ20, μέσω της οποία διοχετεύεται νερό από την Τριχωνίδα, προς τον κάμπο του Μεσολογγίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, από την συγκεκριμένη διώρυγα αρδεύεται το 80% των χωραφιών των ΤΟΕΒ Νεοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου, μια περιοχή με πληθώρα καλλιεργειών, ενώ το υπόλοιπο 20%, αρδεύεται από την πηγή Αγίου Δημητρίου και τον Αχελώο, μέσω ξεχωριστών αντλιοστασίων, που έχει κάθε ΤΟΕΒ.

Η συγκεκριμένη διώρυγα, λένε οι πληροφορίες, έχει κατασκευαστεί το 1973-74, έχει επισκευαστεί πολλές φορές, αλλά η ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους προκαλεί κάθε χρόνο 2-3 φορές μεγάλα προβλήματα με αποτέλεσμα να κλείνει. Όπως λένε γνώστες της περιοχής, το πρόβλημα έγκειται στην περιοχή του Αγίου Ηλία, όπου δημιουργούνται από το βάρος του νερού μέσα στη διώρυγα κάθε χρόνο ρωγμές και χάνεται το νερό. Οι ρωγμές δημιουργούνται λένε οι πληροφορίες, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του εδάφους, το οποίο περιέχει γύψο, ο οποίος συρρικνώνεται μόλις μπαίνει το νερό στο αυλάκι και έτσι γίνονται ρωγμές.

Featured Image

Το δυσάρεστο είναι πως κάθε χρόνο οι τοπικές Αρχές αλλά και οι ΤΟΕΒ αναγκάζονται να δαπανούν χρήματα για επισκευές, ωστόσο το πρόβλημα, παραμένει και εμφανίζεται δυο και τρεις φορές το χρόνο.

Ακόμα και σήμερα, ΤΟΕΒ και αγρότες, ειδοποιήθηκαν πως… για μια ακόμα φορά κλείνει η διώρυγα και δεν θα υπάρχει νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειες και μάλιστα σε μια άνυδρη και με μεγάλες θερμοκρασίες χρονική περίοδο.

Σημειώνεται πως αυτή την περίοδο πολλοί αγρότες με ελιές Καλαμών που αποτελεί και το σημαντικότερο προϊόν στην περιοχή θέλουν να αρδεύσουν λόγω της καρπόδεσης.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image