Το παράκανε με τις βροχές στους σιτοβολώνες της χώρας και οι παραγωγοί φοβούνται επιπτώσεις.

Με τις τιμές να πιέζονται προετοιμάζονται για τα αλώνια σε κανένα μήνα από σήμερα οι παραγωγοί κριθαριού και σιταριού. Μέχρι τώρα τα δεδομένα είναι καλά καλλιεργητικά, όχι όμως και για τις τιμές οι οποίες πιέζονται ως αποτέλεσμα της διεθνούς συγκυρίας.

Ο κ. Θανάσης Κούντριας

Σύμφωνα με τον κ. Θανάση Κούντρια από την Αγρομηχανική Βόλου, έχει ρίξει το τελευταίο διάστημα πολλές βροχές είναι η αλήθεια, που το χρειάζονταν τα σκληρά σιτάρια που καλλιεργούνται στην περιοχή. Τα νερά αυτά, ήταν σύμφωνα με τον ίδιο, ευεργετικά, καθώς προηγήθηκε πριν το Πάσχα μεγάλη ξηρασία. Ωστόσο, αν επαληθευτούν κάποιες προγνώσεις μεσομακροπρόθεσμες των μετεωρολόγων για αστάθειες το Μάιο και βροχές, τότε σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα σε ποιότητα και αποδόσεις. “Αν πέσουν κι άλλα νερά θα υπάρξει πρόβλημα στο δέσιμο του καρπού. Όσον αφορά στους ψεκασμούς, όσοι κάναν δυο εφαρμογές δεν έχουν πρόβλημα με μύκητες, οι υπόλοιποι όμως έχουν ζημιές. Επίσης στην περιοχή μας έχει παρατηρηθεί σεπτόρια και σκωρίαση, ενώ σε τεράστιο πρόβλημα έχει εξελιχθεί και η παρουσία πληθυσμών βρωμούσας για την οποία υπάρχει αντιμετώπιση μόνο με πυρεθρίνες”, προσθέτει ο ίδιος.

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς

Ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νίκαιας Λάρισας τονίζει από την πλευρά του ότι τα νερά που έπεσαν τελευταία έχουν βοηθήσει τις καλλιέργειες ενώ και τυχόν νερά που θα πέσουν στο επόμενο διάστημα αν είναι σιγανά δεν θα επηρεάσουν. Μέχρι τώρα ο ίδιος εξηγεί πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα και αναμένονται καλές αποδόσεις. Στην περιοχή τα κριθάρια αλωνίζονται τέλη Μάη και τα σιτάρια αρχές Ιουνίου. Σημειώνεται ότι στην περιοχή οι αγρότες υπέγραψαν συμβάσεις για 24 λεπτά στο κριθάρι και 35 στο σκληρό σιτάρι συν μπόνους ποιότητας. Αποθέματα στον ΑΣ Νίκαιας δεν υπάρχουν πια, αλλά γενικότερα στην περιοχή ίσως υπάρχουν ορισμένα.

Ο κ. Δημήτρης Καλαμπόκας

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Καλαμπόκα από τον ΑΣ Δοκιμίου Αγρινίου, στην περιοχή λόγω των πολλών βροχοπτώσεων τα σιτάρια έχουν γίνει ένα με το έδαφος και οι καταστροφές είναι μεγάλες για τους αγρότες.

Ο κ. Γιάννης Βάγκος

Τέλος, όπως μας είπε ο Γιάννης Βάγκος, αγρότης από την περιοχή της Λιβαδειάς, στην ευρύτερη περιοχή τα κριθάρια και τα σιτάρια πάνε πολύ καλά και έχουν ευνοηθεί από τις βροχοπτώσεις. Μόνο πρόβλημα, η έντονη παρουσία βρωμούσας που καταπολεμείται με ψεκασμούς.

Featured Image

Φουντώνουν οι διεργασίες για τα Ουκρανικά σιτηρά

Το Κρεμλίνο ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τα Ηνωμένα Έθνη και τις άλλες εμπλεκόμενες πλευρές αναφορικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο τα δικά της συμφέροντα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε χαρακτηριστικά: «Η ρωσική πλευρά θα συνεχίσει τις επαφές με την ελπίδα ότι τελικά θα εκπληρωθούν οι όροι της συμφωνίας». Και πρόσθεσε: «Φυσικά, η Ρωσία δεν θα κάνει τίποτα που θα είναι αντίθετο με τα συμφέροντά της».

Σύμφωνα με το Reuters, η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαμορφωθεί ένα κλίμα αμφιβολίας για εάν η ρωσική πλευρά θα προχωρήσει στην ανανέωση της συμφωνίας – με τη μεσολάβηση της Τουρκίας – η οποία διευκολύνει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από τη Ρωσία και την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας θα διεξαχθούν στη Μόσχα την Παρασκευή, με εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image