Featured Image

Εδώ και 10 ημέρες ελήφθησαν οι αποφάσεις και τίθενται σταδιακά σε εφαρμογή. Το σχέδιο προβλέπει μια ταυτόχρονη δημιουργία τεχνητής κρίσης τόσο στο ελαιόλαδο, όσο και στις ελιές ποικιλίας Καλαμών, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους είναι στην αποθήκη.

Οι αγοραστές ψώνισαν τον προηγούμενο μήνα και από τα δυο προϊόντα. Ασφαλώς τα ψώνια που έκαναν δεν καλύπτουν τη ζήτηση κι αυτό γιατί οι εξαγωγές πάνε πρίμα.

Στο λάδι η κρίση δεν είναι εισαγόμενη. Είναι ντόπια, Ελληνική. Ήδη αρκετοί διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι για να δοθεί το μήνυμα στους παραγωγούς και να καμφθούν οι αντιστάσεις τους σε σχέση με τις τιμές. Στόχος, όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές και ξανακόβουν λάδι τα λιοτρίβια, η τιμή να είναι 1 ευρώ κάτω από ότι το 2022.

Featured Image

Και στις ελιές Καλαμών το παιχνίδι είναι χοντρότερο. Ο καιρός ευνόησε, μαζεύτηκαν οι πιο πολλές ελιές. Όμως ποιες ελιές μαζεύτηκαν, τα 400άρια και τα 500άρια της Πελοποννήσου; Ας αναρωτηθεί ο αγροτικός κόσμος, ή τα πιο χοντρά τεμάχια της Αιτωλοακαρνανίας που κατέληξαν για λαδάκι; Σκοπός και εδώ είναι η τιμή να επανέλθει στα 60-70 λεπτά. Όσον δηλαδή αγοράζονταν η ελιά μετά την απόφαση Αποστόλου. Την οποία επανέφερε ο Γ. Γεωργαντάς, παρά την απόφαση του ΣτΕ, εξέλιξη που όπως δείχνουν και οι τιμές σήμερα, συντελεί σε πτώση. Όμως για πόσο ακόμα, αφού οι περισσότεροι προβλέπεται να εγκαταλείψουν…

Newsroom Agronewsbomb