Η απλούστευση των κανόνων της ΚΓΠ εγκρίθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.

Μεταξύ των νέων μέτρων που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται αλλαγές σε έξι από τα εννέα πρότυπα καλών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών (GAEC) – από τα οποία εξαρτώνται οι πληρωμές της ΚΓΠ – δίνοντας στα κράτη μέλη μεγαλύτερη ευελιξία.

Η πιο προφανής αλλαγή αφορά την ΕΕΑΕ 8, η οποία ορίζει ότι το 4% της καλλιεργήσιμης γης θα παραμείνει σε αγρανάπαυση.

Έτσι, αυτή η προτεραιότητα δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική απαίτηση για την πρόσβαση στην υποστήριξη της ΚΓΠ, και γίνεται εθελοντικό σύστημα βασισμένο σε κίνητρα.

Featured Image

«Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άκουσε τη φωνή των αγροτών», έγραψε ο ευρωβουλευτής Daniel Buda στη σελίδα του στο Facebook.

«Αυτή η ψηφοφορία έρχεται μετά τις διαμαρτυρίες των αγροτών που φώναζαν την ανικανότητά τους στους δρόμους! Τα τελευταία χρόνια, οι αγρότες έχουν αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και πιέσεις. Η εφαρμογή των νέων κανόνων της ΚΓΠ το 2023 έχει δημιουργήσει ακαμψία και αύξηση του γραφειοκρατικού φόρτου για τους αγρότες. Αυτό σήμερα αλλάζει», πρόσθεσε ο Daniel Buda.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μετά τις νέες αλλαγές που έγιναν στους κανόνες της ΚΓΠ, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να τροποποιούν το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με τις ανάγκες των αγροτών.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει να εξαιρεθούν οι εκμεταλλεύσεις με έκταση μικρότερη από 10 εκτάρια από ελέγχους και κυρώσεις που σχετίζονται με τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πολλαπλής συμμόρφωσης.

Featured Image