Featured Image

Αντίθετα, βέβαιη θεωρείται η ολοκλήρωση της πληρωμής που είχε μείνει «κουτσή» και έχει να κάνει με την επιστροφή 2% επί του τζίρου του 2021 στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών. Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή αφορά όσοι από τους κτηνοτρόφους εγράφησαν στο ΜΑΑΕ έως 30 Ιουνίου.

Εδώ, όπως είναι ήδη γνωστό, εκκρεμεί και μια δεύτερη δόση ενίσχυσης, η οποία θα προέλθει από κοινοτικούς πόρους και πιθανότατα από μια ανακατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.  Σ΄ αυτή τη δεύτερη δόση ενίσχυσης των κτηνοτρόφων αναφέρθηκε και ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τονίζοντας ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Στην ίδια συνέντευξη, σε ότι αφορά στο αγροτικό πετρέλαιο ο υπουργός μίλησε για πληρωμή μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν τον 15αύγουστο.

Featured Image

Σημείωσε πάντως ότι πρώτη φορά μετά το 2015 η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. «Αυτό θα γίνει εντός του Αυγούστου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός,  προσθέτοντας ότι η ενίσχυση θα φτάσει τα 60 εκατ. ευρώ, με τις λεπτομερείς ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Επιπροσθέτως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως στο πετρέλαιο κίνησης, εδώ και τέσσερις μήνες, υπάρχει έκπτωση 15 λεπτά στην αντλία, όπως και για τη ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβερνητική παρέμβαση εξασφαλίζει ότι από τον Ιούλιο η έκπτωση θα φτάνει πάνω από το 90% προκειμένου να ωφεληθούν οι αγρότες και οι μεταποιητές.

agronews.gr