Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού υποχώρησαν περαιτέρω την Πέμπτη, καθώς η επέκταση της συμφωνίας που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας αμβλύνει τις ανησυχίες για τις παγκόσμιες προμήθειες.

Η δίμηνη παράταση συμφωνήθηκε την Τετάρτη, μια μέρα προτού η Ρωσία μπορούσε να εγκαταλείψει τη συμφωνία για τα εμπόδια στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για αρχικές 120 ημέρες τον Ιούλιο του περασμένου έτους για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που έχει επιδεινωθεί από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

«Τελικά, είναι σπουδαία νέα ότι η συμφωνία Black Sea Grain ανανεώθηκε, αποφεύγοντας το χειρότερο σενάριο ακύρωσης», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Rabobank, Paul Joules.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη συμφωνία, η παράταση προκάλεσε έκπληξη στην αγορά και ως αποτέλεσμα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού μειώθηκαν απότομα μετά την ανακοίνωση».

Οι τιμές του σιταριού στο Chicago Board of Trade Wv1 υποχώρησαν σχεδόν 2% την Πέμπτη σε χαμηλό δύο εβδομάδων στα 6,25-1/2 δολάρια το μπουσέλ μετά την πτώση άνω του 3% την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ την Πέμπτη χαρακτήρισε την παράταση “ένα κατάλληλο αποτέλεσμα” για τη Ρωσία και είπε ότι επεξεργάζονται διάφορα σενάρια σχετικά με τη χαλάρωση των περιορισμών στη ρωσική κρατική αγροτική τράπεζα, βασικό αίτημα της Μόσχας στις συνομιλίες για την ανανέωση.

Η Μόσχα επιδιώκει να άρει τα εμπόδια στην εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επανασύνδεσης της γεωργικής της τράπεζας (Rosselkhozbank) στο σύστημα πληρωμών SWIFT.

Featured Image

Άλλα αιτήματα περιλαμβάνουν την επανέναρξη των προμηθειών γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών, την άρση των περιορισμών στην ασφάλιση και την αντασφάλιση, την επανέναρξη του αγωγού αμμωνίας Togliatti-Odesa και την απεμπλοκή περιουσιακών στοιχείων και των λογαριασμών ρωσικών εταιρειών που ασχολούνται με τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Ουκρανία είχε επιδιώξει μεγαλύτερη παράταση και παρέμενε αβεβαιότητα για το μέλλον του συμφώνου πέρα ​​από τους επόμενους δύο μήνες, γεγονός που θα μπορούσε να κάνει τους αγρότες στη κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα λιγότερο σίγουροι για τη φύτευση καλλιεργειών αυτή την άνοιξη.

“Δεδομένης της σύντομης παράτασης, η αγορά θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η Πρωτοβουλία για τα Σιτάρια Μαύρης Θάλασσας, η ιδέα ήταν ότι η συμφωνία θα διαρκούσε για περιόδους 120 ημερών”, δήλωσε η ING σε Σημείωση.

Η πρόκληση της μεταφοράς σιτηρών στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή επισημάνθηκε την Πέμπτη από την αναστολή της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας μεταξύ της Συμφερούπολης, πρωτεύουσας της χερσονήσου της Κριμαίας, και της πόλης της Σεβαστούπολης, μετά τον εκτροχιασμό εμπορευματικής αμαξοστοιχίας που μετέφερε σιτηρά.

Ο εκτροχιασμός προκλήθηκε από «παρέμβαση ξένων», ανέφερε σε ανακοίνωσή τους οι σιδηρόδρομοι της Κριμαίας.

Νωρίτερα, το κανάλι Baza Telegram, το οποίο έχει συνδέσμους με ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, είχε αναφέρει έκρηξη σε σιδηροδρομική γραμμή στην περιοχή, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.

voanews.com

Featured Image