Κανονικά γίνεται η τροφοδοσία της Ασίας με Αιγυπτιακά πορτοκάλια.

Αρχίζει και κινείται, μετά τις διακοπές του Πάσχα, και πάλι η αγορά των πορτοκαλιών με τη Λακωνία να έχει την πρωτοκαθεδρία. Πλέον στο νομό Λακωνίας, οι παραγωγοί που είναι… συνηθισμένοι τόσα χρόνια στα τερτίπια των εμπόρων, βάζουν πλώρη για πώληση των Βαλέντσια, από τον Ιούνιο κι έπειτα, όπως σχολιάζει, μιλώντας στο Agronewsbomb, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: “αυτή την περίοδο έχουμε τελειώσει με τα Lane στη Λακωνία και κόβουμε ορισμένα Navel Late, τα οποία είναι ως ποικιλία μικρόκαρπα, ενώ φέτος είναι ακόμα πιο έντονη η μικροκαρπία τους. Κατά τα λοιπά, ο κόσμος έχει πανικοβληθεί άδικα με τα Βαλέντσια και ακούει διάφορες φήμες δεξιά και αριστερά που προέρχονται από εμπορικούς κύκλους. Σήμερα εδώ η ζήτηση είναι κανονική για την εποχή, αλλά εδώ στη Λακωνία, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τηρούμε στάση αναμονής για πώληση από τον Ιούνιο και μετά. Στις διεθνείς αγορές πρέπει να πούμε, ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως λέγονται. Για παράδειγμα σε αγορές της Ασίας, με χαρακτηριστική την περίπτωση του Ντουμπάι, τα Αιγυπτιακά πορτοκάλια διακινούνται κανονικότατα κι έτσι ένας ακόμα μύθος, καταρρίπτεται”.

Σύμφωνα με τον κ. Μπλέτα: “κανένα πορτοκάλι δεν έπρεπε να φεύγει κάτω από 25 λεπτά το κιλό. Ο ανταγωνισμός αντέχει. Σήμερα οι τιμές παραγωγού είναι στα 20, 22 και 25 ενώ τα κατώτερης ποιότητας παίζουν στα 18 λεπτά. Αυτά που λέγονται για πολύ φθηνά Αιγυπτιακά πορτοκάλια που έχουν μπει στις αγορές με 4-5 λεπτά, δεν ισχύουν σε καμιά περίπτωση. Το ελληνικό το πορτοκάλι, ακόμα και με 35-40 λεπτά παραδοτέο σε ξένες αγορές παραμένει ανταγωνιστικό. Ο κόσμος να μην ακούει τα παραμύθια των εμπόρων, που θέλουν να πάρουν τσάμπα τα προϊόντα.

Στα 15-17 λεπτά το Βαλέντσια στο Μεσολόγγι, να κάνει υπομονή ο κόσμος

Featured Image

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronewsbomb, αρχίζει και κινείται πάλι η αγορά στο Μεσολόγγι, όπου οι παραγωγοί ανησυχούσαν πως τα πορτοκάλια θα μείνουν στα δέντρα. Οι τιμές παίζουν στα 15 -17 λεπτά το κιλό, αλλά όπως μας λέει ο κ. Μπλέτας: “πρέπει και οι άλλες περιοχές να πωλούν πιο αργά. Πάρτε για παράδειγμα την περσινή χρονιά, όπου πιάσαμε μέχρι και 1,60 στα Βαλέντσια”.

Σύσκεψη στην Αργολίδα για τιμές και συνδεδεμένες

Σύσκεψη για να αναλυθεί η τρέχουσα κατάσταση στον τομέα, πραγματοποιείται εξάλλου, σήμερα το βράδυ στις 8, στην ΚΑΣΟΑ στο νομό Αργολίδας. Όπως λέει ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου: “θα μαζευτούμε για να συζητήσουμε για την δυσκολία απορρόφησης των προϊόντων μας, για το ενδεχόμενο de minimis κ.λπ. Η κατάσταση μόνο καλή δεν είναι και δεν φεύγουν τα προϊόντα. Τώρα, το γιατί το αναζητούμε, ίσως οφείλεται στις εισαγωγές που έχουν γίνει… Αυτή την περίοδο, εδώ υπάρχουν κάποια Μέρλιν, Lane Late και λίγα Βαλέντσια”.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image