Οι τελευταίες μέρες στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες που περιόρισαν τη ζήτηση για καρπούζι και προκάλεσαν πτώση των τιμών σε μια εβδομάδα με σημαντική αύξηση της προσφοράς, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών και Αγορών της Ανδαλουσία.

Καρπούζι

Οι τιμές του καρπουζιού ενέτειναν την πτώση τους στο τέλος της 17ης εβδομάδας, λόγω της ισχυρής εισόδου του προϊόντος στις εμπορικές εταιρείες της Almeria, και κατακρημνίστηκαν από την Τετάρτη της 18ης εβδομάδας, καθώς οι πωλήσεις των εμπορικών εταιρειών επιβραδύνθηκαν σημαντικά.

Η πτώση των θερμοκρασιών και οι βροχοπτώσεις στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες επιβραδύνουν την ευρωπαϊκή κατανάλωση καρπουζιού, μαζί με την αύξηση της προσφοράς στην Αλμερία, οδήγησαν σε σημαντική μείωση των τιμών στην πηγή. Οι μετεωρολογικές προβλέψεις αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει άνοδος της θερμοκρασίας στην Κεντρική Ευρώπη μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η ζήτηση για πεπόνι δεν είναι τόσο συνδεδεμένη με τις υψηλές θερμοκρασίες όσο αυτή για το καρπούζι, επομένως δεν έχει επηρεαστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη

Πεπόνι

Η προσφορά πεπονιού εξακολουθεί να είναι χαμηλή και οι τιμές του παραμένουν υψηλές. Η ζήτηση για πεπόνι δεν συνδέεται τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες όσο για το καρπούζι, επομένως δεν έχει επηρεαστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη.

Το πεπόνι Almería συναγωνίζεται τον Μάιο, κυρίως, με τα πεπόνια Cantaloup και Galia από το Μαρόκο και με το πεπόνι Piel de Sapo από τη Σενεγάλη.

Ντομάτα

Η μέση τιμή της ντομάτας μειώνεται κατά 32% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Ολοκληρώθηκαν πρακτικά οι μονοκύκλιες φυτεύσεις τομάτας, ενώ οι ανοιξιάτικες φυτεύσεις βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή.

Στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει ντομάτα από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πολωνία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με νέες φυτείες που έχουν αρχίσει να προσφέρουν σημαντικούς όγκους κατά τον Μάιο και ασκούν πτωτικές πιέσεις στην τιμή του προϊόντος της Ανδαλουσίας. Η είσοδος του μαροκινού προϊόντος έχει μειωθεί κατά 12% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Αγγούρι

Featured Image

Μειωμένη κατά 18% είναι η μέση τιμή των αγγουριών σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα. Η παραγωγή αγγουριού Almería είναι περιορισμένη τον Μάιο. Η ύπαρξη τοπικών προϊόντων στην Κεντρική Ευρώπη έχει εκτρέψει τις αγορές από τους μεγάλους ευρωπαϊκούς λιανοπωλητές σε πιο κοντινές αγορές και οι πωλήσεις αγγουριών Almeria στις εξαγωγικές αγορές είναι σπάνιες.

Τα αγγούρια κοντά και γαλλικού τύπου καταγράφουν παρόμοιες τιμές με την περασμένη εβδομάδα. Η άφθονη προσφορά στην Ανδαλουσία και η είσοδος στην παραγωγή περιοχών όπως η Μούρθια και η Βαλένθια καθιστούν δύσκολη την ανάκτηση των τιμών αυτών των τύπων προϊόντων.

Κολοκύθι

Οι χαμηλές τιμές που καταγράφηκαν για τα κολοκυθάκια από τον Απρίλιο οδήγησαν στην έναρξη λειτουργίας πολλών εκμεταλλεύσεων, γεγονός που ευνόησε τη μείωση της προσφοράς και τη σταθεροποίηση των τιμών στην πηγή. Η παραγωγή που διατίθεται στην αγορά τον Μάιο προέρχεται κυρίως από ανοιξιάτικες φυτείες, γεγονός που συμβάλλει στην αύξηση της ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.

Στα μέσα Μαΐου, η χειμερινή παραγωγή συμπίπτει με τις πρώτες συγκομιδές κολοκυθιών που καλλιεργούνται σε εξωτερικούς χώρους και κάτω από πλέγμα στο εσωτερικό της επαρχίας της Αλμερίας.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα καταγράφει τιμή ελαφρώς υψηλότερη από την προηγούμενη εβδομάδα. Ένα μεγάλο μέρος των παλαιότερων φυτειών απομακρύνεται και οι φυτείες που έγιναν για την εκστρατεία άνοιξη-καλοκαίρι αρχίζουν να συγκομίζονται, γεγονός που ευνοεί την υψηλότερη ποιότητα του προϊόντος που διατίθεται στην αγορά.

Οι εξαγωγές μελιτζάνας μειώνονται σημαντικά κατά τον μήνα Μάιο, καθώς υπάρχει άφθονη παραγωγή στην Κεντρική Ευρώπη. Μεγάλο μέρος των εμπόρων της Ανδαλουσίας διαθέτουν, από αυτόν τον μήνα, σημαντικό όγκο της παραγωγής τους στην εθνική αγορά, δεδομένης της έλλειψης διεξόδων στις εξαγωγικές αγορές.

Μαροκινές εξαγωγικές ποσοστώσεις

Η περίοδος εξαγωγής της ποσόστωσης τομάτας προς την ΕΕ ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και διαρκεί έως τις 31 Μαΐου, ανέρχεται σε 285.000 τόνους στην εκστρατεία 2022/23.

Η ποσόστωση που εξήγαγε το Μαρόκο στην ΕΕ μεταξύ 1ης Οκτωβρίου και 7ης Μαΐου ήταν 0,1% χαμηλότερη από την περασμένη σεζόν.

valenciafruits.com

Featured Image