Ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας, Samuel Vlčan ανακοίνωσε την Τρίτη (2/5) στη Μπρατισλάβα, ότι οι δοκιμές ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν στην Κοπεγχάγη επιβεβαίωσαν ότι το σιτάρι από την Ουκρανία που εξετάστηκε αρχικά στη Σλοβακία περιείχε επιβλαβή φυτοφάρμακα.

Η απαγόρευση πώλησης ουκρανικού σιταριού, που επιβλήθηκε από τις γεωργικές αρχές της Σλοβακίας τον Απρίλιο, πυροδότησε πολιτική συζήτηση.

Η Σλοβακία είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που θέλει να περιορίσει τις εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων επειδή το θεωρούν απειλή για τους αγρότες τους, υποστηρίζοντας ότι το φθηνό ουκρανικό σιτάρι προκαλεί αναστάτωση στην αγορά.

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας, η οποία είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, προσπάθησε να αποφύγει την εντύπωση ότι η ανακάλυψη φυτοφαρμάκου ήταν απλώς πρόσχημα για μέτρα προστατευτισμού.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ ανέστειλε τον Μάιο του 2022, και για έναν χρόνο, τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα, για να υποστήριξη την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού στον κόσμο, καθώς η Ρωσία κατέλαβε τα λιμάνια της.

Featured Image

Στις 13 Απριλίου, ο Samuel Vlčan ανακοίνωσε ότι σε ένα σλοβακικό μύλο εντοπίστηκαν υψηλά επίπεδα απαγορευμένων από την ΕΕ φυτοφαρμάκων,σε μια αποστολή 1.500 τόνων σιταριού από την Ουκρανία.

Ως αποτέλεσμα, το υπουργείο απαγόρευσε την επεξεργασία και πώληση ουκρανικού σιταριού και ενημέρωσε την ΕΕ και τις ουκρανικές αρχές που είναι αρμόδιες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Πηγή: ATSH-DPA, ερτ

Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου

Featured Image