Οι τιμές του χυμού μήλου είναι σε ιστορικά… υψηλά, καθώς η βιομηχανία αναμένει ενδείξεις για τη νέα καλλιέργεια.

Η τιμή του συμπυκνωμένου χυμού μήλου μέσης οξύτητας αυξήθηκε κατά 22,5% σε ετήσια βάση στα 1850 €/MT, 39,0% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας τον Απρίλιο.

Οι υψηλότερες τιμές ακολούθησαν μια χαμηλή σοδειά μήλου σύμφωνα με πηγές της αγοράς όχι μεγαλύτερη από 3,5 εκατομμύρια τόνους στην Πολωνία. Η Πολωνία είναι σημαντικός παραγωγός χυμού μήλου για τις ευρωπαϊκές αγορές, ο πολωνικός συμπυκνωμένος χυμός μήλου για την περίοδο 2023/24 MY εκτιμάται σε περίπου 250.000 τόνους από τους παράγοντες της αγοράς.

Featured Image

Η ζήτηση παραμένει σταθερή από τον περασμένο μήνα, η τιμή αναφοράς Mintec για τον χυμό μήλου μέσης οξύτητας παρέμεινε αμετάβλητη σε m-o-m. Πηγές της αγοράς αναμένουν ενημερώσεις για την επερχόμενη καλλιέργεια μήλων από την Πολωνία. Λόγω των ιστορικά υψηλών τιμών, οι περισσότεροι αγοραστές στον κλάδο αγοράζουν επί του παρόντος μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Οι παράγοντες της αγοράς ελπίζουν ότι οι τιμές θα μειωθούν με την άφιξη της νέας καλλιέργειας, ωστόσο, ένας αγοραστής χυμού είπε στη Mintec «Αν και είναι πολύ νωρίς για να το πούμε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι τιμές θα ήταν χαμηλότερες».

Ο ζεστός καιρός στην Πολωνία τον Μάρτιο ώθησε τα οπωροφόρα δέντρα να εκβλαστήσουν γρηγορότερα από το συνηθισμένο, ακολουθούμενο από ένα κρύο προς τα τέλη Απριλίου. Οι παράγοντες της αγοράς εξακολουθούν να προσπαθούν να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς από τον παγετό που θα έχει στη συγκομιδή του 2024. Οι καλλιεργητές άναψαν φωτιές στα περιβόλια τους για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις ζημιές από τον παγετό στα δέντρα τους, μια σαφέστερη εικόνα για το τι ζημιά σημειώθηκε θα υπάρχει σε 3-4 εβδομάδες.

Ο χυμός μήλου υψηλής οξύτητας παραμένει σπάνιος στην Ευρώπη, με περιορισμένη εμπορική δραστηριότητα που αναφέρθηκε στη Mintec τον Απρίλιο.

Featured Image