Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής εκτίθενται σε διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες, μεταξύ των οποίων και το θερμικό στρες-καταπόνηση.

Το θερμικό στρες αποτελεί μια κατάσταση, κατά την οποία, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος υπερβαίνει την φυσιολογική εύρωστη ζώνη θερμοκρασίας των αγελάδων, έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και την ευζωία των ζώων.

Επιπτώσεις του θερμικού στρες στις αγελάδες

Μειωμένη γαλακτοπαραγωγή: Οι αγελάδες που υποφέρουν από θερμικό στρες μπορεί να παρουσιάζουν μείωση της γαλακτοπαραγωγής. Υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος των ζώων, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης τροφής και συνεπώς, τη μείωση της παραγωγής γάλακτος.

Αλλαγές στη συμπεριφορά: Το θερμικό στρες μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη συμπεριφορά των αγελάδων. Οι αγελάδες μπορεί να είναι λιγότερο ενδιαφέρονται για την τροφή, να εμφανίζουν νευρικότητα και να έχουν μειωμένη κινητικότητα. Αυτές οι αλλαγές μπορούν να έχουν αρνητική επίδραση στη γενική ευζωία των ζώων.

Υγειονομικά προβλήματα: Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε υγειονομικά προβλήματα στις αγελάδες. Η θερμότητα μπορεί να προκαλέσει εκτενή ιδρώτα, αυξημένη ορμόνη του στρες, επιδείνωση της ανοσολογικής λειτουργίας, καθώς επίσης αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως θερμοπληξία και θερμικό έγκαυμα.

Αντιμετώπιση του θερμικού στρες από τον κτηνοτρόφο

Featured Image

Παροχή σκιάς: Είναι σημαντικό να διασφαλίζεται η παρουσία σκιάς στον χώρο εκτροφής των αγελάδων, είτε με φυσικά στοιχεία όπως δέντρα και αίθρια, είτε με τη χρήση τεντών ή άλλων κατασκευών.

Εξαερισμός: Καλός εξαερισμός στον κτηνοτροφικό χώρο είναι σημαντικός για τη μείωση της θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να το πετύχει ο κτηνοτρόφος με τη χρήση ειδικών οπών, ταβανιών, ανεμιστήρων ή εξελιγμένων συστημάτων ψύξης.

Παροχή φρέσκου νερού: Οι αγελάδες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε φρέσκο και δροσερό νερό όλο το 24ωρο, προκειμένου να διατηρούνται ενυδατωμένες και να μειώνεται ο κίνδυνος υπερθέρμανσής τους.

Συμπεράσματα

Το θερμικό στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή γάλακτος και την ευζωία των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Εφαρμογή μέτρων όπως η παροχή σκιάς, ο εξαερισμός, η παροχή φρέσκου νερού μπορούν να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους να αντιμετωπίσουν το θερμικό στρες και να διατηρήσουν την υγεία και την παραγωγικότητα των αγελάδων.

Σημείωση: Προτού εφαρμόσεις οποιαδήποτε μέτρα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν ειδικό κτηνίατρο ή να ακολουθήσεις τις κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν για την περιοχή σου, προκειμένου να βελτιώσεις την ευζωία των αγελάδων σου και να προστατεύσεις την παραγωγή γάλακτος.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image