Αλλαγές στην επισήμανση του κρέατος με απόφαση ΥπΑΑΤ.

Στον καθορισμό των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των ενωσιακών Κανονισμών που αφορούν την ιχνηλασιμότητα και την επισήμανση του κρέατος καθώς και τη διενέργεια επίσημων ελέγχων στην αγορά κρέατος, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

α) Για τα σφάγια βοοειδών, χοίρων και αιγοπροβάτων, επισημαίνουν κάθε σφάγιο ή μέρος αυτού (ημιμόριο, τεταρτημόριο) που εξέρχεται από το σφαγείο, με αυτοκόλλητη ετικέτα η οποία είναι αδιάβροχη και φέρει τις παρακάτω ενδείξεις με ευανάγνωστους και ανεξίτηλους χαρακτήρες:

• ΕΙΔΟΣ ΖΩΟΥ
• ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
• ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ
• ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΑΡΘΜΟΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΦΑΓΕΙΟΥ
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΦΑΓΗΣ ΖΩΟΥ
• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΦΑΓΗΣ
• ΒΑΡΟΣ

β) Όταν το ζώο έχει γεννηθεί, εκτραφεί και σφαγεί στην Ελλάδα οι ενδείξεις «ΧΩΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ», «ΧΩΡΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ» και «ΧΩΡΑ ΣΦΑΓΗΣ» αντικαθίστανται από την ένδειξη «ΧΩΡΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ» και το πλαίσιο της επισήμανσης έχει χρώμα μπλέ του χρωματικού μοντέλου CMYK με C:67%, M:37% Y:0% K:0%. Κάτω από τα ανωτέρω στοιχεία δύναται να αναγραφεί και η ηλεκτρονική σήμανσή τους (QR, barcode κ.α.). Μόνο για την περίπτωση αυτή, όταν ο χώρος που προβλέπεται δεν επαρκεί, μπορεί να γίνει αύξηση του μεγέθους της ετικέτας.

γ) Πραγματοποιούν την επισήμανση των σφαγίων βοοειδών κατά τον προσδιορισμό του βάρους του ζεστού σφαγίου και ειδικά γι αυτά που ταξινομούνται κατά την ταξινόμησή τους. Η επισήμανση γίνεται με τέσσερις ετικέτες (4), μία σε κάθε τεταρτημόριο του σφαγίου στα εξής σημεία: στα οπίσθια τεταρτημόρια στην περιοχή του παραφιλέτου στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου και στα μπροστινά τεταρτημόρια στο ύψος του χονδρού άκρου του στήθους, 10 έως 30 εκατοστά περίπου από την ξιφοειδή απόφυση του στέρνου. Οι ετικέτες είναι σύμφωνες με τις παρ. 2 έως 5 του άρθρου 8 του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1182, όπως ορίζεται και στην παρ. 4 του άρθρου 4 της υπ’ αρ. 1106/70387/4.4.2019 απόφασης του Υπουργού και της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 1424).

Για τα βοοειδή στις υποχρεωτικές ενδείξεις στην ετικέτα, προστίθενται και οι εξής πληροφορίες:

αα) αναγράφεται κατά περίπτωση η φράση «μοσχάρι γάλακτος», όταν η ηλικία του ζώου είναι κάτω των οκτώ (8) μηνών, και «νεαρό μοσχάρι», όταν η ηλικία του ζώου είναι
μεγαλύτερη των οκτώ (8) μηνών και μικρότερη των δώδεκα (12) μηνών,

ββ) αναγράφεται κατά περίπτωση η ηλικία των ζώων κατά τη σφαγή υπό τη μορφή: «ηλικία κατά τη σφαγή: κάτω των 8 μηνών» ή «κατηγορία V» «ηλικία κατά τη σφαγή: από 8 έως 12 μήνες» ή «κατηγορία Z»,

Featured Image

γγ) αναγράφεται η ταξινόμηση, σε όσα σφάγια ταξινομούνται, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.

Η ηλικία εξακριβώνεται από τις πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στην ψηφιακή υπηρεσία «Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής», η οποία τηρείται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, ή από το διαβατήριο του ζώου σύμφωνα με τον κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) 2035/2019.

δ) Στα σφάγια χοιρινών που ταξινομούνται, αναγράφουν τα στοιχεία της ταξινόμησης στην ίδια ετικέτα, κάτω από τα στοιχεία που αναφέρονται ανωτέρω.

ε) Οι ετικέτες που χρησιμοποιούν είναι τετράγωνες και το μέγεθος τους κυμαίνεται από 50 cm2 έως 100 cm2. Οι χαρακτήρες για την αναγραφή των πληροφοριών είναι έντονα κεφαλαία
γράμματα ή αριθμοί. Το ύψος όλων των γραμμάτων και αριθμών είναι τρία (3) χιλιοστά, με εξαίρεση τα στοιχεία της ταξινόμησης για τα οποία το ύψος είναι διπλάσιο. Όλες οι ετικέτες, με ευθύνη του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή, φέρουν τη σφραγίδα του, συνοδεύουν τα σφάγια ή τα τμήματα αυτών σε όλα τα στάδια εμπορίας τους κι ένα αντίγραφο τους παραμένει στο σφαγείο για δύο έτη. Στην ετικέτα δεν επιτρέπεται η αναγραφή καμίας άλλης προαιρετικής ένδειξης εκτός της της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών».

στ) Επισημαίνουν όλα τα σφάγια που έχουν ως χώρα καταγωγής την Ελλάδα, επιπλέον της ετικέτας και με σφραγίδα, με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ», η οποία έχει σχήμα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις έξι (6) επί τέσσερα (4) εκατοστά, και η αναγραφή «ΕΛΛΑΣ» είναι με κεφαλαία ευδιάκριτα γράμματα και χρώμα Ε 133 Λαμπρό Κυανό FCF.».

Δείτε την απόφαση εδώ

https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A1%CE%A0%CE%A1%CE%9D4653%CE%A0%CE%93-%CE%92%CE%A36?inline=true

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image