Το φετινό Πάσχα δεν έμειναν ευχαριστημένοι ούτε οι κτηνοτρόφοι, ούτε οι καταναλωτές αλλά ούτε και οι κρεοπώλες, από τις τιμές που πωλήθηκαν και διατίθενται τα αμνοερίφια, όπως σχολίασε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στον Real FM!

«Στα περιφερειακά κρεοπωλεία το αρνί και το κατσίκι πωλείται και 15 και 16 και 17 ευρώ. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών επιχείρησε να αγοράσει με 8 ευρώ τα αμνοερίφια των παραγωγών του νησιού μας, αλλά δεν κατέστη αυτό εφικτό, καθώς δεν μπόρεσε να τα πουλήσει. Αγόρασε, λοιπόν, στα 7 ευρώ και πούλησε στα 9,50 σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Διέθεσε περίπου 3 χιλ. αμνοερίφια», είπε αρχικά ο Δ. Καπούνης.

Συνέχισε, λέγοντας: «Τα υπόλοιπα 12 χιλ. περίπου αμνοερίφια που διατέθηκαν από τη Νάξο αγοράστηκαν αντί 6 ευρώ από τον κτηνοτρόφο. Συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ, τα έξοδα σφαγείου, τα μεταφορικά, κλπ, στην Αθήνα έφθασαν με περίπου 8,5 ευρώ».

Έπειτα, ο Δ. Καπούνης συμπλήρωσε με νόημα: «Διπλασιάστηκε η τιμή τους στο ψυγείο»…

Ποιος έμεινε ικανοποιημένος σε όλη αυτή τη διαδικασία, λοιπόν; «Δεν ξέρω!», απάντησε ο Δ. Καπούνης και πρόσθεσε: «Οι κτηνοτρόφοι στη Νάξο δεν είναι ικανοποιημένοι. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους της Κρήτης – από άκρη σε άκρη του νησιού πούλησαν από 6 έως 6,70 ευρώ, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω. Ούτε οι καταναλωτές είναι ικανοποιημένοι, ούτε όμως και οι κρεοπώλες!».

Featured Image

Κατόπιν, ο Δ. Καπούνης εξέφρασε την άποψή του ότι «το γεγονός ότι τα αμνοερίφια μπήκαν στο “Καλάθι του Πάσχα” στην τιμή των 9,99 ευρώ συμπίεσε προς τα κάτω τις τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι. Κατ’ εμέ, δεν έπρεπε το προϊόν να μπει στο “Καλάθι του Πάσχα” – στα σούπερ μάρκετ υπάρχει “Καλάθι” και στα περιφερειακά κρεοπωλεία δεν υπάρχει».

Ύστερα, επεσήμανε: «Έγιναν, παράλληλα και ελληνοποιήσεις ζώντων ζώων τα οποία εισήχθησαν στην Ελλάδα από χώρες του εξωτερικού και τα ζώα αυτά πουλήθηκαν σε χαμηλότερη τιμή και οι τιμές έπεσαν. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Από εκεί και πέρα, στη Βαρβάκειο το προϊόν πωλείται 12-13 ευρώ, πώς γίνεται στα περιφερειακά κρεοπωλεία να πωλείται 15, 16, 17 ευρώ; Θα έπρεπε να γίνονται έλεγχοι από το Υπουργείο ή αυτό να είναι κοντά στον κτηνοτρόφο και στον καταναλωτή. Κάθε χρόνο φωνάζουμε, λέμε τα ίδια και πάλι τα ίδια συμβαίνουν»…

Τέλος, ο Δ. Καπούνης αναφέρθηκε και στην τουριστική κίνηση στη Νάξο για το Πάσχα: «Η πληρότητα αγγίζει το 95% στα καταλύματα που είναι τώρα ανοικτά. Έχουν έρθει, όπως κάθε χρόνο, πολλοί Ναξιώτες στο νησί. Η πληρότητα στα καράβια είναι 100%, ενώ μπήκαν και έξτρα δρομολόγια για να καλυφθούν οι ανάγκες του επιβατικού κοινού. Θα περάσουμε υπέροχα το Πάσχα! Περιμένουμε όλον τον κόσμο! Είμαστε φιλόξενοι, έχουμε φοβερή γαστρονομία και τα καλύτερα προϊόντα, όπως τη Γραβιέρα και την Πατάτα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τα αρνιά και τα κατσίκια μας!».

Πηγή: logotypos.gr

Featured Image