Featured Image

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Στύλιο, μέσω της οποίας ζητά να διαψευσθεί ο αποκλεισμός της καταβολής των συνδεδεμένων ενισχύσεων για κτηνοτροφικά φυτά που προορίζονται για ενσίρωση ζωοτροφής.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί ανάμεσα σε παραγωγούς και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους που ιδιοπαράγουν ζωοτροφές με βάση τις καλλιέργειες, κριθαριού, μηδικής, αραβοσίτου, ψυχανθών κ.α., τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ενσίρωμα πέρα από τη χρήση τους ως καρπός ή σανός. Το ενσίρωμα ως είδος ζωοτροφής έχει ιδιαίτερα ευεργετικά πλεονεκτήματα για τη διατροφή των ζώων, χαμηλότερο κόστος και καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η αναστάτωση προκύπτει από τρία ζητήματα:

1. Ο αποκλεισμός π.χ. της ενσίρωσης αραβοσίτου για ζωοτροφή από την συνδεδεμένη ενίσχυση δεν εμποδίζεται από το κοινοτικό και εθνικό πλαίσιο, ούτε και αναφέρεται στο Στρατηγικό Σχέδιο Εφαρμογής.

Featured Image

2. Η ανακίνηση ενός τέτοιου σημαντικού θέματος για την κτηνοτροφία, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα κόστους ζωοτροφών, έγινε χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση της ΕΘΕΑΣ και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν προβεί και προβαίνουν στην καλλιέργεια σημαντικών εκτάσεων που προορίζονται για ζωοτροφές και είναι επιλέξιμες για την καταβολή συνδεδεμένων ενισχύσεων.

3. Οι δικαιολογίες που προβάλλονται από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ ότι «ο έλεγχος της σύστασης του ενσιρώματος, (ποσοστό καλαμποκιού στο ενσίρωμα), μπορεί να οδηγούσε σε προβλήματα πληρωμής της ενίσχυσης και αποκλεισμό αιτούντων από τη λήψη της» δεν αφορά τους παραγωγούς, είναι αβάσιμες. Είναι δε απορίας άξιο πριν βγει η εφαρμοστική για τη Νέα ΚΑΠ και υπάρξει διαβούλευση να αποκλείονται δικαιούχοι ενίσχυσης με πρόσχημα την αδυναμία ελέγχου από την υπηρεσία.

Θεωρώντας με όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ότι ο αποκλεισμός που είδε τη δημοσιότητα οφείλεται σε παρανόηση, παρακαλούμε για την διάψευσή του, ώστε να συνεχιστεί ομαλά ο προγραμματισμός καλλιεργειών και ο τρόπος συγκομιδής για ζωοτροφές (ενσίρωση) από τους παραγωγούς.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση σας είναι αναγκαία».

Πηγή: www.etheas.gr