Featured Image

Εδώ και έναν μήνα περίπου οι αγρότες στην Ήπειρο δίνουν μάχη με τις καιρικές συνθήκες. Και η μάχη αυτή είναι άνιση…

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις, οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία και οι χαλαζοπτώσεις έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Μεγάλος χαμένος είναι ο τομέας της γεωργίας. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις καθιστούν σχεδόν αδύνατη την καλλιέργεια. Σε πολλές περιπτώσεις έχει καθυστερήσει και σε άλλες δεν μπορεί να έχει κανονική ανάπτυξη ή έχει ήδη καταστραφεί.

Η χαλαζόπτωση του Σαββάτου που χτύπησε μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων κατέστρεψε ό,τι είχε γλυτώσει από τις βροχές.

Ακριβής εκτίμηση για το μέγεθος των ζημιών δεν υπάρχει καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί η καταγραφή και ο έλεγχος από τον ΕΛΓΑ.

Όσο για τις αποζημιώσεις, αυτές σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο εισόδημα των αγροτών ενώ ο χρόνος καταβολής τους συνήθως καθυστερεί υπερβολικά.

Μεγάλες όπως φαίνεται είναι και οι ζημιές στα οπορωφόρα δέντρα με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις κερασιές.

Featured Image

Οι συνεχείς βροχές του Μαΐου δεν επέτρεψαν την ωρίμανση. Οι καρποί σάπισαν στα δέντρα και έπεσαν..

Ο άστατος καιρός έχει επηρεάσει και τα αμπέλια με τους ανθρώπους του κλάδου να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για την τελική συγκομιδή.

Τα ραντίσματα που γίνονται πηγαίνουν χαμένα, αφού πριν καλά καλά περάσουν λίγες ώρες, βρέχει με αποτέλεσμα να χρειάζεται επανάληψη.

Ανέγγιχτη από τις καιρικές συνθήκες δεν μένει ούτε η κτηνοτροφία. Οι εναλλαγές του καιρού δεν επιτρέπουν και σε αυτή την περίπτωση την ομαλή της λειτουργία ενώ πλήγμα έχει δεχθεί η συγκομιδή τριφυλλιού, απαραίτητο και για τους χειμερινούς μήνες.

Η αστάθεια που διαρκεί για περισσότερο από ένα μήνα αφήνει βαθύ αποτύπωμα στον αγροτικό τομέα και κατ’ επέκταση σε όλη την αλυσίδα της οικονομίας.

Πηγή: epiruspost.gr