Η κτηνοτροφία είναι ένας από τους βασικούς «πυλώνες» του πρωτογενούς τομέα. Είναι ένα επάγγελμα που θέλει πραγματικά «κότσια» για να ασχοληθεί κάποιος.

Ένα επάγγελμα που δεν «ξέρει» από γιορτές, αργίες, ωράρια, που πρέπει να εργάζεσαι 365 μέρες το χρόνο.

Όσοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία είναι πραγματικά αξιοθαύμαστοι και πόσο μάλλον όταν μιλάμε για γυναίκες κτηνοτρόφους.

Είναι μόλις 36 ετών. Είναι γυναίκα και αποφάσισε να παραμείνει στο χωριό της και να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Η κ. Ευδοκία Ζαχαρίου, από την Αναστασιά Σερρών, ασχολείται με την κτηνοτροφία από τότε που θυμάται τον εαυτό της, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο Infonews24.

Η επιχείρηση ξεκίνησε με πρόβατα, αλλά πλέον έχει κατσίκια και μπορεί να ήταν επιλογή της κ. Ζαχαρίου να παραμείνει στο χωριό και να ασχοληθεί με την οικογενειακή επιχείρηση, ωστόσο τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, όπως εξομολογείται η ίδια: «Η δουλειά μας είναι δύσκολη. Δεν έχουμε Πάσχα, Χριστούγεννα, καλοκαίρια. Ό,τι και να γίνεται, πρέπει να είμαι εκεί. Από πέρυσι όλα έχουν ‘ανέβει’ και να δούμε μέχρι πότε θα μπορούμε να τα ‘βγάζουμε πέρα’. Έχουν ανέβει πολύ οι τροφές και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα».

Featured Image

Όπως αναφέρει η ίδια, το άρμεγμα γίνεται παραδοσιακά, με τα χέρια κι όχι με μηχανήματα, γιατί είναι μετακινούμενη κτηνοτρόφος. Το χειμώνα είναι στο βουνό και το καλοκαίρι στον κάμπο. Αυτή την εποχή βρίσκεται στο βουνό και περιμένει τις γέννες των ζώων της.

«Όσο δύσκολη δουλειά κι αν είναι, εγώ θα είμαι εκεί και θα παλεύω για ένα καλύτερο αύριο. Δοξάζω το Θεό που έχω δουλειά και ελπίζω πως κάποια στιγμή θα έρθουν καλύτερες μέρες για τους κτηνοτρόφους» δήλωσε στο Infonews24.

Τα «χτυπήματα» της μοίρας για την κ. Ζαχαρίου είναι πολλά, καθώς μόλις στα 33 της χρόνια «έχασε» τον αγαπημένο της σύζυγο και τώρα παίρνει για παρέα στο μαντρί τη μικρή της κόρη, η οποία λατρεύει τα ζωάκια και τη φύση.

Πηγή: Infonews24