Οι σφοδροί ανατολικοί άνεμοι που σημειώνονται από το πρωί, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και καταστροφές σε καλλιέργειες ακτινιδίων στην περιφέρεια του Αγρινίου.

Μια καλλιέργεια που στην παρούσα χρονική στιγμή βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη φάση.

Όπως αναφέρουν πληγέντες αγρότες στο agriniopress.gr, οι άνεμοι έσπασαν τα βλαστάρια στα δέντρα πάνω στα οποία βρίσκονταν ο καρπός που είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μόλις έχει ανθήσει. Τα βλαστάρια αυτά είναι πολύ τρυφερά και οι άνεμοι στην κυριολεξία τα «σάρωσαν», ρίχνοντας τα στο έδαφος.

Γίνεται λόγος για ζημιές που ξεπερνούν το 50%, με τους αγρότες να ζητούν να γίνει άμεσα η σχετική εκτίμηση από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Όπως σημειώνουν η εκτίμηση δεν θα πρέπει να αργήσει ώστε να είναι ακριβής και να καταγραφούν τα βλαστάρια και το άνθος που έχουν πέσει και που αποτελούν σημαντικό μέρος της φετινής παραγωγής ακτινιδίων, που πλέον έχει χαθεί.

Χριστίνα Σταρακά: Επιστολή στον ΕΛΓΑ για τη στήριξη των καλλιεργητών ακτινιδίων του Αγρινίου

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστίνα Σταρακά απέστειλε σήμερα επιστολή στον ΕΛΓΑ αναφορικά με τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές ακτινιδίων στην περιοχή του Αγρινίου από την κακοκαιρία και τους σφοδρούς ανατολικούς ανέμους ζητώντας την άμεση μέριμνα του Οργανισμού για τη στήριξή τους.

Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αγρίνιο, 24 Απριλίου 2024

ΠΡΟΣ:

1.Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α. κ. Λυκουρέντζο Ανδρέα

Featured Image

2.Προϊστάμενο ΕΛ.Γ.Α. Αγρινίου κ. Φέζο Βασίλειο

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η άμεση εκτίμηση των καταστροφών στις καλλιέργειες ακτινιδίων λόγω
δυσμενών καιρικών συνθηκών στην περιοχή του Αγρινίου.

Αξιότιμοι κύριοι,

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους αγρότες της χώρας μας. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και οι καλλιεργητές ακτινιδίου στην περιοχή του Αγρινίου.

Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της, τοπική ενημερωτική ιστοσελίδα ανάρτησε φωτογραφίες και βίντεο αναδεικνύοντας το συγκεκριμένο πρόβλημα για τις ζημιές στις καλλιέργειες ακτινιδίων στο Αγρίνιο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι πληγέντες αγρότες της περιοχής, οι σφοδροί ανατολικοί άνεμοι που σημειώθηκαν στη Δυτική Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες, οδήγησαν σε ζημίες άνω του 50% των καλλιεργειών τους. Οι άνεμοι έσπασαν τα βλαστάρια στα δέντρα πάνω στα οποία βρίσκονταν ο καρπός που είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μόλις έχει ανθήσει, ρίχνοντας τα στο έδαφος.

Όπως σημειώνουν οι αγρότες της περιοχής η εκτίμηση από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ θα πρέπει να είναι άμεση και να διεξαχθούν οι σχετικοί έλεγχοι, ώστε να καταγραφούν τα βλαστάρια και το άνθος που έχουν πέσει και που αποτελούν σημαντικό μέρος της φετινής παραγωγής ακτινιδίων, που πλέον έχει χαθεί.

Για το λόγο αυτό, απευθύνω σε εσάς την παρούσα επιστολή, προκειμένου να σας ενημερώσω και να σας καλέσω να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Αναμένω τη σχετική ενημέρωσή σας.

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Σταρακά

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Featured Image