Featured Image

Στην Ελλάδα ωστόσο οι αγρότες αγοράζουν ακόμα ακριβά και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμιά παρέμβαση να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή, στηρίζοντας επί της ουσίας τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.

Για πρώτη φορά εδώ και αρκετούς μήνες οι τιμές λιανικής πώλησης λιπασμάτων παρουσιάζουν κάποια διαφοροποίηση, σύμφωνα με τις τιμές που παρακολουθεί το DTN για την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου 2023.

Πέντε από τις οκτώ σημαντικότερες τιμές λιπασμάτων είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι υπόλοιπες τρεις είναι υψηλότερες. Το DTN ορίζει ως σημαντική κίνηση οτιδήποτε 5% ή περισσότερο.

Το άνυδρο συνεχίζει να οδηγεί τις τιμές των λιπασμάτων σε χαμηλότερα επίπεδα. Το αζωτούχο λίπασμα ήταν 8% χαμηλότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και είχε μέση τιμή 926 $/τόνο.

Τέσσερα άλλα λιπάσματα ήταν ελάχιστα χαμηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το MAP είχε μέση τιμή $805/τόνο, η ποτάσα $623/τόνο, η ουρία $599/τόνο και το 10-34-0 $739/τόνο.

Τρία λιπάσματα, εν τω μεταξύ, ήταν ελαφρώς υψηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το DAP είχε μέση τιμή 826 $/τόνο, το UAN28 424 $/τόνο και το UAN32 507 $/τόνο.

Featured Image

Με βάση την τιμή ανά λίβρα αζώτου, η μέση τιμή της ουρίας ήταν στα 0,65 $/lb.N, της άνυδρης 0,56 $/lb.N, της UAN28 0,76 $/lb.N και της UAN32 0,79 $/lb.N.

Η AdvanSix ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αυξήσει την παραγωγή της σε κόκκους θειικού αμμωνίου, μια ένωση που χρησιμοποιείται σε πολλά λιπάσματα, κατά 20%, σύμφωνα με το Dow Jones. Η χημική εταιρεία με έδρα το Parsippany, N.J., δήλωσε ότι στόχος της ήταν να αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 200.000 τόνους ετησίως.

“Το έργο SUSTAIN της AdvanSix θα διασφαλίσει ότι η κορυφαία ποικιλία κοκκωδών προϊόντων που απαιτεί η αμερικανική αγορά μπορεί να παραχθεί εγχωρίως, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα της τοπικής αγοράς λιπασμάτων”, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η εταιρεία αναμένει βελτίωση του όγκου των εγχώριων πωλήσεων θειικού αμμωνίου κατά το δεύτερο τρίμηνο σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων τιμών αζώτου και πρώτων υλών.

Όλα τα λιπάσματα είναι πλέον διψήφια χαμηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Το 10-34-0 είναι 18% λιγότερο ακριβό, το DAP είναι 22% χαμηλότερο, το MAP είναι 26% λιγότερο ακριβό, η ποτάσα είναι 29% χαμηλότερο, το UAN32 είναι 31% λιγότερο ακριβό, το UAN28 είναι 33% χαμηλότερο και τόσο η άνυδρη όσο και η ουρία είναι 40% λιγότερο ακριβές σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Το DTN συγκεντρώνει κάθε εβδομάδα τις προσφορές τιμών λιπασμάτων από τους εμπόρους λιανικής πώλησης γεωργικών προϊόντων για τη σύνταξη του δείκτη DTN Fertilizer Index. Το DTN άρχισε να αναφέρει για πρώτη φορά στοιχεία τον Νοέμβριο του 2008.