Μαζική σύσκεψη της ΕΟΑΣΝΛ και των Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ στην ΟΣΣΑ στην οποία έγινε εκτίμηση της μεγάλης και πετυχημένης κινητοποίησης την Τετάρτη 26 Απριλίου για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα μας ώσπου να δικαιωθεί το δίκαιο αίτημα μας.

Μέσα από διαλογική συζήτηση, μαχητικό πνεύμα, την ενότητα μας, ομόφωνα η σύσκεψη αποφάσισε νέα μαζική μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα για την Παρασκευή 12 Μαΐου και ώρα 8μμ στο κτίριο της Περιφέρειας στην Πλατεία Νομαρχίας στην Λάρισα.

Θα υπάρξουν δυο μεγάλες προσυγκεντρώσεις τρακτέρ, αυτοκινήτων και αγροτών στις 7.30μμ στον Κόμβο Πλατυκάμπου και στην Γιάννουλη και θα ενωθούμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Τα Αμύγδαλα υπέστησαν τεράστια οικονομική ζημιά, με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και μεγάλες αδιάθετες ποσότητες στα χέρια των παραγωγών. Όπως πολύ σωστά θα υπάρχει κάλυψη της απώλειας εισοδήματος σε αμυγδαλοπαραγωγούς 3 χωριών της Μαγνησίας, το ίδιο θα πρέπει να υπάρχει κάλυψη του εισοδήματος στα αμύγδαλα στον Νομό Λάρισας, την υπόλοιπη Μαγνησία και σε όλες τις περιοχές. Θεωρούμε αδιανόητη την απόφαση της Κυβέρνησης να διαχωρίζει τους αγρότες σε Α και Β κατηγορία πολίτες και για το ίδιο προϊόν να μην καλύπτει εξίσου την απώλεια εισοδήματος.

• Να ενταχθούν τα Κεράσια στην κάλυψη χαμένου εισοδήματος όπως είχε δεσμευτεί το Κυβερνητικό Κλιμάκιο υπό τους κ. Γεραπετρίτη και κ. Γεωργαντά πριν 2 μήνες. Στα προϊόντα που στάλθηκαν για έγκριση στην Ε.Ε , δεν υπάρχει το Κεράσι παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και απαιτούμε να ενταχθούν εδώ και τώρα!

• Να δοθούν άμεσα τα 50€/στρέμμα για τα πράσινα μήλα της Αγιάς τα οποία χτυπήθηκαν από την καρπόκαψα με συνέπεια μεγάλη μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος και είχε δεσμευτεί για αυτά προσωπικά ο Υπουργός Γεωργαντάς αλλά δεν υπάρχουν στο δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ. Να δοθεί επιπλέον ενίσχυση στα Κάστανα του Νομού Λάρισας όπως υπήρχε υπόσχεση, αλλά και ο ΕΛΓΑ κατέγραψε, τα οποία υπέστησαν ζημιά στην παραγωγή εξαιτίας της φαιά σήψης και τα 150€/στρέμμα δεν καλύπτουν παρά ελάχιστο μέρος της απώλειας εισοδήματος.

• Να σταματήσει η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» από την Κυβέρνηση όπως συμβαίνει παράλογα στα σταφύλια. Τα οινοποιήσιμα σταφύλια Τυρνάβου εντάσσονται στο de minimis αλλά δεν εντάσσονται τα επιτραπέζια σταφύλια τα οποία εντάσσονται όμως σε άλλες περιοχές της χώρας. Επίσης στον Νομό Λάρισας υπάρχουν περιοχές που δεν θα ενισχυθούν ούτε στα οινοποιήσιμα, ούτε στα επιτραπέζια σταφύλια!

Featured Image

• Να υπάρχει κάλυψη χαμένου εισοδήματος στα Καρύδια και τα Ακτινίδια.

• Το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα Μήλα και τους καρπούς με κέλυφος για μας δεν έχει τελειώσει. Χάνονται από τους αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες των μηλοπαραγωγικών περιοχών πάνω από 200€/στρέμμα ως το 2027 επειδή η Κυβέρνηση άδικα και αυθαίρετα έκοψε την συνδεδεμένη ενίσχυση που είχε υποσχεθεί ένα χρόνο πριν ότι θα ίσχυε για τα μήλα.

• Άμεσα μέτρα μείωσης του υπέρογκου κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ των μόλις 76 εκ ευρώ που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας και στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό δόθηκε η υπόσχεση για ενέργειες και αύξηση του ποσού. Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου Ρύπων. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς-Ελασσόνας-Νέσσωνος , η επιτροπή αγώνα αμυγδαλοπαραγωγών στο Δήμο Κιλελέρ καλούμε τους αγρότες να δώσουν βροντερό παρόν στην μεγάλη μηχανοκίνητη κινητοποίηση την Παρασκευή 12 Μαΐου στις 8μμ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είναι ώρα ευθύνης! Πρέπει να βουλιάξει η πλατεία και να ακουστεί δυνατά το μήνυμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας μας.

Καλούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ τα Κόμματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο, τα Δημοτικά Συμβούλια να βγάλουν ανακοινώσεις υποστήριξης στα δίκαια αιτήματα μας και να πάρουν τις αντίστοιχες αποφάσεις καλώντας τους αγρότες να συμμετέχουν. Όποιος δεν είναι μαζί μας και δεν υποστηρίζει τον αγώνα επιβίωσης που δίνουμε είναι απέναντι μας και έτσι θα τον αντιμετωπίσουμε!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 το βράδυ

ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ – ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!