Toν λάκκο του αγροτικού κόσμου… σκάβει η ακρίβεια με αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται στα σχοινιά από τις ιλιγγιώδεις αυξήσεις.

Ο πρωτογενής τομέας, η παραγωγική καρδιά της οικονομίας, έρχεται αντιμέτωπος με ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που ξεκινά… από το χωράφι. Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία είχαν σαν αποτέλεσμα την απογείωση κόστους λιπασμάτων, ενέργειας, πρώτων υλών, εργατικού κόστους και μεταφορικών, συρρικνώνει δραματικά το εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων μειώνοντας την παραγωγή των αγαθών. Ο πρωτογενής τομέας μπήκε δηλαδή και αυτός με τη σειρά του για τα καλά στο χορό των αυξήσεων.

Είναι ενδεικτικό πως τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συνεχής αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών η οποία κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των συγκρούσεων στην Ουκρανία ενώ τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας αυξήθηκαν κατά 100% και 70% αντίστοιχα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν. Αυτή η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους. Πολλοί κτηνοτρόφοι μάλιστα αναγκάζονται να… θυσιάσουν τα ζώα τους στο «βωμό» της ακρίβειας με το αγελαδινό γάλα να οδεύει ολοταχώς για τα 2 ευρώ το λίτρο.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανατιμήσεις στην παραγωγή τροφίμων περνάνε άμεσα στο ράφι και τον καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του περιορίζει τις αγορές του για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα σε μία συγκυρία στην οποία οι αυξήσεις δίνουν τον… τόνο, «ζαλίζοντας» παραγωγούς και πολίτες.

«Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ίσως το πιο φλέγον είναι το ενεργειακό. Η εκτόξευση του κόστους παραγωγής που προκαλείται από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας είναι τρομακτική, έβαλα πετρέλαιο στο τρακτέρ με 2,20 ευρώ. Οι τιμές σε λιπάσματα και αγροεφόδια ξέφυγαν ακόμα και 100% έχει ανεβεί το κόστος σε σχέση με το 2021, αυτή η κατάσταση δεν παλεύεται πλέον», σημειώνει ο Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, διαβεβαιώνει πως «πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας δεν αντιμετωπίζουμε και δε θα αντιμετωπίσουμε σαν χώρα, υπάρχει αφθονία παραγωγής για να καλύψει τις ανάγκες μας, το ζήτημα είναι οι ανατιμήσεις που μειώνουν το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών τρώγοντας τα κέρδη των αγροτών. Με τα κόστη που έχουν διαμορφωθεί ο πρωτογενής τομέας πιέζεται προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την αλυσίδα που φτάνουν μέχρι την κατανάλωση και τις τιμές στα ράφια».

«Άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές και η καθυστέρηση που παρατηρείται πολλές φορές στην καταβολή αποζημιώσεων», προσθέτει.

Featured Image

«Χάνονται κοπάδια, δε θα υπάρχει κτηνοτροφία αν συνεχίσουμε έτσι, οι αυξήσεις στο ρεύμα αγγίζουν το 1.000% σε σχέση με πέρσι, στις ζωοτροφές το 100%. Πολλοί κτηνοτρόφοι σφάζουν ζώα γιατί δε μπορούν να τα συντηρήσουν», υποστηρίζει, εκπέμποντας δραματικό SOS, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου των Κτηνοτρόφων, Δημήτριος Μόσχος.

Ο κ.Μόσχος ζητά μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 13% στο 6% αλλά και επιτάχυνση στις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, θέτοντας ζήτημα «όχι επισιτιστικής κρίσης αλλά επισιτιστικής αυτάρκειας».

Από την πλευρά του, ο Αγροτοκτηνοτροφιός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ζητά μεταξύ άλλων:


1)Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

2)Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων.

3)Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Featured Image